Danas pravimo jedan lak i jednostavan kolač koji se svima dopada. Mekan je, ukusan i sočan. Ne treba vam mnogo vremena za pripremu i verujem da sve sastojke već imate kod kuće. Šljive su sada dostupne svuda i od običnog kolača, prave jedan baš ovakav, kolač koji će se pojesti za tili čas!
U nastavku pogledajte kako se pravi kolač sa šljivama. Ovakav još niste probali!
NE PROPUSTITE: Letnji Puslica kolač sa žutim filom, breskvama i borovnicama
Ovaj kolač je idealan za letnje dane! Pravi se lako i brzo, a toliko je ukusan, da slobodno možete da pozovete prijatelje i da pohvalite novim receptom, jer nema šanse da vam ne uspe!
Šta vam je potrebno?
Za testo:
- 400 grama brašna
- 50 grama šećera (5 supenih kašika)
- kvasac
- 1 jaje
- malo ulja
- 200ml mleka
Odozgo ide:
- domaći džem od šljiva
- mleveni keks po želji
- pola kilograma šljiva
- šećer u prahu
Priprema:
Za početak treba da napravimo testo, odnosno koru. Brašno pomešajte sa kvascem koji ste prethodno potopili i umešali sa mlakim mlekom. Zatim dodate 5 kašika šećera, malo ulja i jedno jaje. Napravite testo i ostavite ga da odstoji tridesetak minuta.
Testo treba da se oblikuje oklagijom i da se stanji. Mi smo za pečenje koristili veliki standardni pleh. Kada ste istanjili koru, stavite je na pleh, a ispod obavezno stavite papir za pečenje, kako se testo ne bi lepilo. Sada treba da namažete domaći džem. Imali smo džem od šljiva, ali ako ga vi nemate, možete da namažete i neki drugi. Kora treba da bude skroz namazana, od početka do kraja, a posebnu pažnju obratite na ivice, kako ne bi bile suve.
Posuli smo zatim mleveni keks i naređali šljive koje smo isekli na četvrtine.
Kolač se peče tridesetak minuta na 200 stepeni. Na kraju smo dodali malo šećera u prahu, što nije obavezno, već možete da dodate po želji.
NE PROPUSTITE: Osvežavajući kolač sa borovnicama u čaši bez pečenja
Ovaj kolač će vam se sigurno dopasti! Isprobajte ga i javite nam utiske.
NAJPOPULARNIJI Komentari