Ovaj recept će izmatiti osmeh na lica vaših ukućana. Rolat se pravi brzo i jednostavno, tako da vam ne treba neko posebno umeće u kuhinji. Miris rolata vraća nas u detinjstvo, to je onaj pravi rolat, po receptu naših baka. Pravi se od osnovnih sastojaka, koje sigurno imate u kuhinji, tako da, već posle čitanja ovog teksta, možete da napravite domaći rolat od džema.
U nastavku vam predstavljamo recept za rolat od džema koji ćete obožavati.
NE PROPUSTITE: Čokoladni mafini bez brašna od samo 4 sastojka – zdravo i slasno!
Šta nam treba od sastojaka?
- 5 jaja
- 5 kašika šećera
- 5 kašika brašna
- prašak za pecivo
- domaći džem
Postupak
Upalite rernu da se greje dok ne napravite smesu za rolat, na 200 stepeni.
Za početak napravite sneg od belanaca. Postepeno dodajte šećer. Kada se belanca lepo umute i postanu čvrsta, dodajte i ostale sastojke ovi redom - žumanca, prašak za pecivo i na kraju dodajte brašno. Mutite smesu još nekih 5 minuta. Ona je sada spremna da je stavite u pleh. Mi smo koristili pleh veličine 20x30, kako bismo dobili deblji rolat. Smesu stavite da se peče na 180-200 stepeni, dvadesetak minuta. Čim vidite da je dobila zlatastu, rumenu boju, ona je gotova.
Sledeći korak je hlađenje. Pripremite mokru krpu i zavijte rolat. Ovaj korak nam služi da omekšamo rolat, kako se ne bi lomio i kako bi bio svež i posle jednog dana. Kada se kora prohladi, a to će biti za nekih desetak minuta, vreme je za mazanje. Ravnomerno namažite džem po čitavoj kori, a onda ga urolajte.
Naše bake kažu da odozgo obavezno ide prah šećer, za slađi ukus. Iskoristile smo i taj savet, i moramo priznati da rolat ispao božanstveno. Pojeo se u kratkom roku!
Isprobajte ovaj jednostavan recept i javite nam utiske. Prijatno!
NE PROPUSTITE: Mus torta sa belom čokoladom i jagodama - video recept
NAJPOPULARNIJI Komentari