Gaspačo je hladna supa od paradajza, karakteristična za područje Španije i Portugala. Budući da je paradajz vrlo zdrav i da nam konačno stiže u markete i na pijacu, ukusan recept koji uključuje paradajz je morao da sledi. Temperature su visoke, pa bi trebalo unositi što više tečnosti. To znači da su sve supe i čorbice dobrodošle. Ako ne možete sebe da zamislite da po najvišim temperaturama jedete vruću supu, probajte ovaj brz i jednostavan recept za gaspačo. Kako da napravite ukusan gaspačo sa limetom i fetom, saznajte u nastavku teksta.
NE PROPUSTITE: Kolač sa sladoledom - ukusno i lagano rashlađenje
Potrebni sastojci:
700 ml sitno iseckanog svežeg paradajza
1 veliki krastavac (oljušten i izvađeno seme)
1 kašika maslinovog ulja
150 g sitno iseckane crvene paprike
2 velika mlada luka sitno iseckana
45 g sitno iseckane nane
2 kašike soka od limete
40 g feta sira
Priprema:
U činiji izmešajte paradajz i krastavac. Polovinu smese prebacite u blender. Nakon što smesu izblendate, dodajte maslinovo ulje i nastavite sa blendanjem dok ne dobijete masu teksture pirea. Smesu iz blendera vratite u činiju. U činiju dodajte iseckanu papriku, mladi luk, nanu i sok limete, pa promešajte. Ostavite da se ohladi, do samog serviranja. Pre serviranja, na vrh dodajte feta sir, a uz gaspačo možete jesti i ukusne krutone. Gaspačo možete servirati i uz dvopek. Namirnice koje se odlično slažu sa gaspačom su i tofu i avokado.
NE PROPUSTITE: Američke kokos palačinke i pire od manga - recpet
Gaspačo je ukusna i savršena letnja supa, bogata sočnim paradajzom i hrskavim krastavcem. Dodavanjem soka limete i nane, dajete obroku posebnu svežinu. Ako pazite na unos natrijuma u telo, feta sir možete potpiti u hladnu vodu i zatim ocediti. Neka sir bude potpuno suv pre nego što ga dodate u supu. Za pripremu ovog jela biće vam potrebno samo 20 minuta, a još brže će nestati iz tanjira!
Foto: izvor
Naslovna foto: izvor
NAJPOPULARNIJI Komentari