Za voćnim salatama najčešće posežemo leti, jer su savršen i zdrav desert. Voćne salate se brzo spremaju i vrlo su praktične i kao obrok za poneti. Ukoliko nemamo naviku da jedemo voće, jedna porcija voćne salate pomoći će nam da unesemo različite vitamine i minerale, iz različitog voća. Moramo priznati da su voćne salate manje kalorične, a nutritivno bogatije od sladoleda. Međutim, za pravu voćnu salatu nije dovoljno samo naseći voće u činiju. Zbog toga mi voćnu salatu ove sezone pripremamo sa posebnim prelivom. Recept za voćnu salatu sa slatkim prelivom, čeka vas u nastavku.
NE PROPUSTITE: Američke kokos palačinke i pire od manga - recept
Neophodni sastojci:
Za samu salatu:
3 šolje jagoda (presečenih na pola)
4 mandarine (odvojene u kriškice)
3 šolje komadića ananasa
3 kivija (isečena na komadiće)
2 šolje borovnica
2 šolje crnog grožđa
Za preliv:
Pola šolje soka od narandže + kašičica narendane kore od narandže
Četvrtina šolje soka od limuna + kašičica narendane kore od limuna
Četvrtina šolje meda
Jedna kašičica ekstrakta od vanile
Listići nane, po želji
Sok narandže i limuna sipajte u tiganj ili šerpu, dodajte naredanu koru i na kraju med. Kuvajte na srednjoj temperaturi, mešajući sastojke, 3-4 minuta. Isključite vatru, dodajte vanilu i pustite da se sos skroz ohladi.
Stavite voće u veliku činiju, izmešajte i sipajte preliv. Zatim ponovo izmešajte i stavite salatu u frižider na bar dva sata.
NE PROPUSTITE: Parfe sa jagodama i keksom - ukusan desert u čaši
Sigurno ste bar jednom u životu probali neku voćnu salatu kojom ste bili oduševljeni, a niste uspevali da otkrijete koji je to sastojak čini posebnom. Mi predlažemo da probate preliv. Med će prelivu dodati slatku notu i dati lep kontrast samom kiselkastom voću. Bitan korak je i pustiti salatu da se ohladi, da bi preliv uspeo da se slegne i da bi se ukusi sjedinili. Uživajte u laganoj voćnoj salati!
Foto: izvor
Naslovna foto: izvor
NAJPOPULARNIJI Komentari