Do sada ste sigurno mnogo puta i spremali i jeli palačinke. Nezavisno od toga da li su u pitanju domaće sa pekmezom od kajsija, ili neka modernija varijanta, svi se slažemo da su prava poslastica i uživanje za nepce. Ne zahtevaju egzotične sastojke i priprema je jednostavna. Mada postoje i slane verzije, ovaj put smo rešili da stranice našeg virtuelnog kuvara obogatimo sa još jednim receptom za slatke palačinke. U nastavku vas čeka recept za sasvim čokoladne palačinke!
NE PROPUSTITE: Posni tahini kolačići - gotovi za 15 minuta
Čokoladne palačinke, u ovom slučaju, znače - čokoladno testo.
Sastojci:
4 jajeta
jedna šolja hladnog mleka
3/4 šolje hladne vode
1 i po šolja brašna
1/4 šolje nezaslađenog kakao praha
3 kašike šećera
1/4 kašičice soli
kašičica vanile (ekstrakta od vanile)
3 kašike otopljenog putera
Sastojke možete mutiti ručno, mikserom ili blenderom. Količinu sastojaka možete neznatno menjati po sopstvenom ukusu. Ipak, vodite računa da velike izmene u receptu, mogu dovesti do promene kvaliteta i gustine testa.
Prvo mutite jaja s mlekom, vodom i šećerom, a nakon toga dodajete so, brašno, kakao prah i ekstrakt vanile (vanila nije neophodna). So dodajete za isticanje ukusa čokolade. Brašno i kakao prah je poželjno prvo prosejati, da biste se rešili grudvica i da bi testo bilo ujednačene teksture.
Tiganj podmažete puterom (puter možete zameniti i običnim uljem) i započnite pečenje. Nemojte preterivati, jer je najbolje da tiganj bude podmazan tek toliko da se testo ne lepi za površinu. Možda će vam, u početku, biti teže da procenite kada su palačinke gotove (zbog njihove čokoladne boje), ali posle par ispečenih postaćete ekspert.
NE PROPUSTITE: Zapečeni sutlijaš - slatkiš kom je teško odoleti
Ostaje vam da odaberete kako ćete palačinke nafilovati. Mišljenja smo da bi ovu verziju testa bilo najbolje ublažiti nekim neutralnijim nadevom i svežim voćem. Na kraju možete dodati i kuglu sladoleda - kao šlag na tortu. Ova poslastica je dovoljno je svečana i za specijalne prilike, ali vam savetujemo da sebi zasladite i i neki običan dan: stavite osmeh na lice, a palačinku u tanjir.
Foto: izvor
Naslovna foto: izvor
NAJPOPULARNIJI Komentari