Prolećni obrok, bogat vitaminima i proteinima, a pritom i ukusan. Fritata je jelo koje dozvoljava vašoj kreativnosti da dođe do izražaja. Može se servirati direktno iz pećnice, ili na sobnoj temperaturi. Ukoliko ispratite recept i dodate kelj, automatski ćete uneti i 100% preporučene dnevne doze vitamina C. Recept za prolećnu fritatu sa mladim lukom, potražite u nastavku.
NE PROPUSTITE: Sočan pileći file sa medom i susamom - recept
Sastojci:
12 jaja
150 g grčkog jogurta
so i biber
veza mladog luka
manja glavica kelja spremljenog na pari (iskidajte listove)
1/4 kašičice mlevene paprike
oko 20 g rendanog parmezana
peršunov list
mirođija
list nane
po želji možete dodati šampinjone i još povrća: paradajz, grašak, papriku...
Pećnicu zagrejte na 150 stepeni. U velikoj činiji, izmutite jaja sa jogurtom, dok ne dobijete homogenu smesu. Soli i bibera dodajte po ukusu. Vrhove mladog luka odsecite, a lukovice presecite na pola, kako biste lakše mogli da ih rasporedite na dno vatrostalne posude. Zagrejte maslinovo ulje, rasporedite presečene lukovice i blago posolite. Pržite na umerenoj vatri 3-5 minuta bez okretanja, a zatim prebacite u tanjir.
U vatrostalnu posudu potom dodajte još malo maslinovog ulja, pa ubacite blanširan kelj, mlevenu crvenu papriku i začine. Ukoliko želite da dodate pečurke i povrće, sada je pravi trenutak. Pržite na umerenoj vatri, oko 3 minuta i zatim ugasite ringlu. Izlupana jaja prelijte preko povrća i pritom mešajte, kako biste rasporedili povrće.
Na vrh stavite unapred pripremljen mladi luk i rendani parmezan. Blago prelijte maslinovim uljem. Po želji možete dodati i malo rendane korice od limuna, za dodatnu aromu.
Vatrostalni tiganj zatim prebacite u unapred zagrejanu pećnicu i pecite 20 minuta, dok fritata ne dobije zlatno žutu boju.
Nakon što je pečena, fritatu ostavite da odstoji. Kada se malo prohladila, na vrh dodajte list peršuna i nane i još malo rendanog parmezana.
NE PROPUSTITE: Brze slane pogačice sa pavlakom - gotove za pola sata
Navedena količina sastojaka dovoljna je za 4 porcije. Jedna porcija sadrži samo 388 kalorija (ukoliko ne pripemate sa šampinjonima). Fritatu možete praviti za doručak, ručak ili večeru, a dovoljno je dekorativna da se nađe na trpezi i za svečanije prilike. Slobodno se poigrajte, dodajte svoje omiljene sastojke i uživajte u savršenom prolećnom obroku!
Foto: izvor
Naslovna foto: izvor
NAJPOPULARNIJI Komentari