Iako nauka još nije dovoljno napredovala da bismo mogli da usporimo ili zaustavimo starenje, postoje namirnice čije nam konzumiranje moće pomoći da se osećamo podmlađeno, sveže i energično - zapravo, mladalački. Iako naše telo stari, prava nega, i iznutra i spolja, doprineće da godine ne osećamo kao teret. Vrlo je važno da obratimo pažnju i na ishranu i na vreme počnemo da unosimo vredne nutrijente. Koje namirnice pomažu da ne osećamo starenje iako godine lete, saznajte u nastavku teksta.
NE PROPUSTITE: Magična svojstva spiruline - nutrijenti, antioksidansi i mogući rizik
Namirnice koje sadrže antioksidanse, vitamine C, D, E, K i B kompleks, kao i folnu kiselinu, koži daju mladalački sjaj. Pored zdravog izgleda, ove namirnice su i pravi borci protiv teških bolesti, kao što su rak i oboljenja srca.
1. Avokado
Mast je prirodni lubrikant i neophodna je našem telu za procese na ćelijskom nivou. Ipak, vrlo je važan i izbor masti koje unosimo ishranom. Avokado sadrži dosta zdravih masti, koje omogućavaju koži da ostane elastična i hidrirana. Naučna otkrića dokazuju da avokado sadrži i posebne sastojke koji štite kožu od sunčevog zračenja, što se objašnjava visokim sadržajem vitamina C i E. Vitamini utču povoljno na proizvodnju kolagena, pa koža ostaje mekana i fleksibilna.
2. Vino
Povremena čaša vina, zapravo nas podmlađuje. U vinu se nalazi resveratrol, koji utiče na starenje ćelija u celom organizmu. Resveratrol se nalazi i u pojedinim kozmetičkim preparatima, koji obećavaju anti-age tretman. Kada konzumirate resveratrol u obliku vina ili soka od grožđa, slobodni radikali se sporije otpuštaju. Oštećenja nastala delovanjem slobodnih radikala su bitan fatkor za preuranjeno starenje. Preterivanje u alkoholu će imati suprotno dejstvo - koža će delovati isušeno, umorno i oštećeno. Ipak, povremena čaša crvenog vina, može imati pozitivan efekat na kožu.
3. Paradajz
Paradajz je vrlo ukusan i može se pripremiti na mnogo različitih načina. Koji god specijalitet od paradajza vam je omiljen, konzumacijom ćete uneti visoku dozu vitamina C, koji povoljno utiče na stanje kože. Paradajz sadrži i veoma bitne karoteniode. Ovi moćni antioksidansi štite kožu od sunčevog zračenja. Najbolje procesuiranje karotenoida u organizmu se postiže ako se kombinuju sa mastima, pa paradajz pomešajte sa avokadom, sirom, maslinovim uljem ili orašastim plodovima. Uživajte u ukusu i zdravoj i sjajnoj koži.
4. Orasi
Orasi sadrže optimalnu količinu zdravih masnih kiselina. Ove kiseline su neophodne za izgradnju membrani u ćelijama. Budući da ove kiseline naše telo ne proizvodi samo, veoma je važno da ih unosimo putem ishrane. Orasi sadrže i vitamin E, C i selen i proteine. Orasi su bogati i cinkom, koji utiče na zarastanje i borbu protiv upala i bakterija.
5. Slatki krompir
Beta karoten, koji se nalazi u slatkom krompiru, je zaštitnik kože od štetnog UV zračenja. Naravno, nanošenje kreme sa zaštitnim faktorom je uvek prioritet, ali će vam ishrana bogata beta karotenom, omogućiti da duže boravite na suncu, bez opasnosti od oštećenja na koži. Beta karoten pomaže i u stvaranju bronzanog i zdravog tena, kojem svi težimo. Pojava opekotina na koži izaziva smrt ćelija, što dovodi do suve i naborane kože. Rizik od pojave raka kože ne smemo zanemariti.
NE PROPUSTITE: Tipovi ujeda insekata na koje bi trebalo da obratite pažnju
Tajna postizanja zdrave i sjajne kože preko ishrane, krije se u ishrani baziranoj na voću i povrću, s manjim unosom mesa i ribe. Voće, povrće i koštunjavo voće sadrže najviši nivo antioksidanasa, masnih kiselina i elementarnih nutrijenata, koji utiču na zdravlje organizma i sjaj kože. Unos dovoljne količine vode, takođe će povoljno uticati na vaš izgled.
NAJPOPULARNIJI Komentari