Aditivi su naša svakodnevica.
Ima ih u gotovo svakoj industrijski obrađenoj namirnici koju uzmete da rafova supermarketa.
Generalno nijedan nije dobar za naše zdravlje, ali postoje oni koji su pored toga pogubni i za našu liniju!
Gojimo se iz mnoštva razloga i nije hrana jedini krivac, tu su još i hemikalije, kvalitet vazduha, vreme koje provedemo u sedenju ili ležanju...
Najnovije studije pokazuju da veliki uticaj imaju i određeni aditivi, a mi vam u ovom postu otkrivamo i koji.
Ukoliko ih pročitate na deklaraciji proizvoda zaboiđite tu kupovinu!
1. Natrijum benzoat - Ovaj konzervans se obično nalazi u prelivima i dresinzima za salate, gaziranim sokovima, margarinu i voćnim sokovima. Ova hemikalija potiskuje hormon sitosti - leptin tako da na neki način izaziva osećaj stalne gladi.
2. Organofosfati - Ova supstanca se koristi za izradu većine plastičnih ambalaža, tako da je nećete naći na spisku sastojaka na namirnicama. dokazano je da ova supstanca zrokuje preddijabetes i smatra se visoko toksičnom. Zato izbegavajte svu hranu koja je pakovana u plastičnu ambalažu.
3. Mono–oleoil–glicerol - Najčešće se koristi za zgušnjavanje sladoleda, šlaga, krema i margarina. Kao i natrijum benzoat i ova supstanca utiče na suzbijanje osećaja sitosti i uzrokuje napade gladi.
4. Palmina kiselina / ulje palminog jezgra / frakcionisano palmino ulje - Ove sastojke ne treba da mešate sa organskim palminim uljem koje je veoma zdravo. Pomenute sastojke možete pročitati na deklaracijama nekih proizvodima koje često koristite i njih bi trebalo da počnete da izbegavate. Veoma često se nalaze u margarinu i proteinskim pločicama koje nam obično podmeću pod zdravu hranu.
5. Natrijum glutamat - Polemike oko upotrebe ovog sastojka se vode decenijama, a koristi se kao jedan od najčešćih pojačivača ukusa za razne proizvode. Poslednja istraživanja govore da ova supstanca utiče na delove mozga koji nas teraju da jedemo više i podstiče gojaznost.
NAJPOPULARNIJI Komentari