Search form

  • Home
  • Kosa
    • Frizure poznatih
    • Frizure za 5-10min
    • Pletenice
    • Hipster/rok/pank frizure
    • Skupljena i podignuta kosa
    • Frizure za kraću kosu
    • Frizure za devojčice
    • Nega kose
    • Galerija frizura
  • Šminka
    • Recenzije
    • Šminka poznatih
    • Šminka za 5-15 minuta
    • Osnove šminkanja
    • Dnevna šminka
    • Večernja šminka
    • Nega kože lica
    • Šminka za problematičnu kožu
    • Nokti
    • Galerija noktiju
    • Galerija šminke
  • Moda
    • Stil poznatih
    • Modna pravila
    • Proleće/Leto
    • Jesen/Zima
    • Večernji izlazak
    • Modni detalji
    • Moda za punije dame
    • Galerija mode
  • Uradi sama
    • Galerija uradi sama
  • Fitnes
    • Aerobik
    • Pilates
    • Joga
    • Zumba
    • Galerija fitnesa
  • Telo i duh
    • Zdravlje
    • Nega tela
    • Dijete
    • Galerija Telo i duh
  • Porodica
    • Trudnoća i porođaj
    • Moja beba
    • Mama
    • Galerija Porodica
  • Recepti
    • Slane đakonije
    • Slatki zalogaji
    • Galerija recepata
  • Horoskop
    • Nedeljni horoskop
    • Mesečni horoskop
    • Godišnji horoskop
    • Astroseksologija
    • Bračni horoskop
    • Astrološki sanovnik
    • Karakteristike znakova
    • Ljubavni odnosi
    • Znak i podznak
  • Svaštara
    • Akcije i popusti
    • Vlogovi
    • Vaš kutak
    • Karijera i preduzetništvo
    • Uređenje stana
    • Ljubav
    • Galerija Svaštara
  • Kolumne
    • Galerija Kolumne
  • Upoznaj svet
    • Srbija
    • Svet
Početna
  • Vikend avantura čeka: Ideje za nezaboravne izlete u Srbiji i okolini

  • Mali budžet, velika promena: DIY projekti za osveženje enterijera

  • Hormoni koje svaka žena treba da proverava makar jednom godišnje

  • Kada koža ne voli sunce: Razumevanje alergije na sunce

  • Kako nositi nakit u skladu sa najnovijim modnim trendovima

Svaštara

7 grešaka pri korišćenju maslinovog ulja

Maslinovo ulje je namirnica koju morate da imate u kuhinji i to iz brojnih razloga.

Njegove blagodeti za organizam i lepotu su brojne i krajnje nezanemarljive i verujemo da ga većina vas redovno kupuje prilikom mesečnih nabavki.

Ipak, isto tako smo sigurni da pravite, ako ne više, bar jednu grešku pri njegovom korišćenju.

Pogledajte kojih su to 7 najčešćih i ispravite one koje radite.

 

1. Kupujete maslinovo ulje u plastičnoj ili providnoj boci - Dva najveća neprijatelja maslinovog ulja su kiseonik i sunčeva svetlost. Sada vam je sigurno jasno zašto pakovanje ulja u plastične ili providne boce nije dobra ideja. Kada dugo stoji u otvorenoj boci ili na udaru sunčevog zračenja, maslinovo ulje može da užegne i promeni svoj sastav koji ga čini tako blagotvornim. Zato uvek kupujte ona koja su pakovanja u staklenoj boci tamno zelene ili tamno braon boje.

2. Čuvate maslinovo ulje blizu izvora toplote - Kada je konastantno izloženo  višim temperaturama i čuvano blizu izvora toplote (bizu šporeta ili na direktnom udaru sunca) maslinovo ulje menja strukturu, tačnije nivo polifenola (jedna vrsta antioksidanata) opada i menja se ukus ulja, ali i hranljiva svojstva. 

3. Sudite ulju na osnovu njegove boje - Kupci obično greše jer sude o kvalitetu maslinovog ulja na osnovu njegove boje. Boja je smao znak za trenutak branja i obrade maslina, a ne kvaliteta proizvodnje. Boja varira od tamno zelene, do svetlo žute i to je sasvim normalno. Zato, ne odbacujte neko maslinovo ulje samo zato što njegova boja ne odgovara vašim očekivanjima.

4. Verujete da jedno ulje služi za sve - Kada stanete pred raf na kome su složeni različiti brendovi ulja - od onih najjefitnijih do onih skupih čija boca košta papreno - za šta se odlučite? Većina ljudi će se odlučiti za zlatnu sredinu. To je naravno ok, ali bi trebalo bar jednom u 6 meseci da izdvojite veću sumu novca i kupite kvalitetniju bocu ulja koje ćete koristite za salate i obroke u kojima se ulje koristi sirovo. 

5. Prženje na visokim temperaturama - Korišćenje maslinovog ulja za prženja je ok, ali samo ako temperatura ne prelazi 180oC. Sve preko toga će uništiti hranljiva svojstva i antioksidante iz maslinovog ulja i onda njegova upotreba gubi poentu. Za prženje na visokim temperaturama koristite obično biljno ulje, a maslinovo sačuvajte za zdravije pripreme hrane.

6. Kuvanje sa osteljivim maslinovim uljem - Postoje vrste maslinovog ulja koje su posebno osetljive na visoke temperature. To su obično ulja sa blažim ukusom. Ona bi trebalo da se koriste samo hladna - za salate i dresinge, jer će samo tako sačuvati svoju aromu. 

7. Predugo čuvanje ulja - Sigurno da je veća ušteda ako kupite galon maslinovog ulja koje će vam trajati godinama, ali to baš i nije pametna odluka kada je vaše zdravlje u pitanju. Maslinovo ulje nakon otvaranja svoja hranljiva svojstva zadržava 24 meseca i posle toga postaje neupotrebljivo. Zato, kupujte količine koje znate da ćete utrošiti tokom 2 godine.

 

 

19.08.2014 11:00
 

Ne propustite

  • 5 voćki i povrćki koje ste jeli na pogrešan način

  • Pravila ekonomičnog kuvanja - smanjite, ponovo koristite, reciklirajte

  • Želite dobro zdravlje i vitku liniju? Evo šta treba svakodnevno da pijete!

NAJPOPULARNIJI Komentari

Mogu Ja To Sama.com MJTS

Preporuka nedelje!

  • Nedeljni horoskop za period od 30.06.- 06.07.2025.

  • Mesečni horoskop za JUL 2025.

  • Letnji izazov: Postignite balans u životu uz bosonogo hodanje

  • Midi suknja: Letnji outfit s kojim ne možete pogrešiti - modni predlozi

  • Paloma koktel - letnje osveženje

  • Ravne sandale: vodeći modni trend ovog leta

  • Brza pasta sa čeri paradajzom: Savršen obrok kad nemate vremena!

  • Tri znaka koja VAM ŽIVOT ŠALJE: Nikada ne ignorišite OVA upozorenja

  • Zašto dolazi do hormonskog disbalansa? Razumevanje složene mreže u našem telu

  • Knjige koje nas uče da zavolimo svoje telo

  • Buđenje ženstvenosti: Kako je dekolte promenio moju intimu

  • Ako sređujete kuću vikendom, neka bude kratko: Top saveti!

  • Beograd na mapi evropske automobilističke elite

  • Neplodnost: Razumevanje faktora koji utiču na sposobnost začeća

Mogu ja to sama © 2012-2024. Sva prava zadržana.   Kontakt informacije, Uslovi korišćenjaDesign Crystal Canvas, Dev by WIN Solutions d.o.o

Pročitajte i ovaj tekst!

Jojobino ulje - izaberite najbolje za negu kože i kose !

Ulje jojobe nastaje iz biljke jojobe - grubog, neuglednog grma koji obično raste u vrućim i sušnim klimatskim uvjetima...
Scroll up