Surutka je tečnost koja ostaje nakon što se mleko zgruša. Surutka se može naći u tečnom obliku i u vidu praška. Tečna surutka sadrži laktozu, vitamine i mineralne, kao i masti u malim količinama i izuzetno je zdrava za organizam!
Preporučuju je i lekari i dijetetičari, jer ima lekovita svojstva, ali i moć da skida višak kilograma.
Pogledajte koje su to njene blagodeti po zdravlje i lep izgled.
Iako je često izbegavaju i nepravedno je zapostavljena, surutka dobija sve više pažnje kao jako zdrav napitak.
Surutku sve češće možete videti na na policama marketa napitak za sportiste i sve one koji žele snažan i otporan organizam.
Koriste je za kontrolu kilograma, razvoj kostiju, jačanje mišićne mase i kao antioksidant za osnaživanje tela u borbi protiv raznih bolesti.
SASTAV
Na ambalaži surutke u prahu može da piše: hidrolizovana belančevina iz surutke, koncentrat belančevina iz surutke ili izolat belančevina iz surutke.
Izraz hidrolizovan znači da su belančevine razbijene i zbog toga se surutka lakše vari. Koncentrat znači da su belančevine iz surutke izdvojene i koncentrovane, odnosno da u njoj ima vrlo malo laktoze (oko pet odsto) i da mogu da ga uzimaju i oni koji ne podnose laktozu. Izraz izolat belančevina iz surutke znači da su belančevine dodatno koncentrovane i da je manje laktoze i drugih sastojaka surutke.
Surutka sadrži žive bakterijske kulture slične onima koje se nalaze u svežem jogurtu. Zdrava je jer sadrži minerale - natrijum, kalijum, fosfor, magnezijum, cink, bakar, kobalt, mangan i molibden, kao i veliku koncentraciju mlečne kiseline i mlečnih enzima. Mlečne kiseline održavaju nisku PH vrednost u crevima i uništavaju prekomeran broj nezdravih bakterija i gljivica, a nizak PH ujedno podstiče peristaltiku, koja omogućuje normalan rad creva.
Sadrži i najvažnije minerale za telo, potazijum, kalcijum i fosfor. Puna je elektrolita i odlično hidratizuje telo, pa je najbolja zamena za ne tako zdrava sportska energetska pića.
Ono što je čini izuzetno zdravom jesu i belančevine. Belančevine u surutki imaju glavnu ulogu u jačanju imuniteta, pa je nezamenjiva kod osoba koje imaju smanjen apetit, pogotovo posle bolesti ili kod starih osoba.
Surutka je i pravi izvor proteina u ishrani trudnica, jer je kod njih čak za trećinu povećana potreba u belančevinama. Belančevine iz surutke iste su kao i u majčinom mleku, a među njima je najzastupljenija belančevina alfa-laktalbumin. Ova belančevina je izvor osnovnih aminokiselina, vezuje kalcijum i jača kosti i zube, podiže raspoloženje i leči depresiju.
Osim alfa-laktalbumina, surutku čine i imunoglobulini, kao i laktoferin, a igraju vrlo važnu ulogu u sprečavanju upala. Patogene bakterije i gljivice koriste gvožđe da bi mogle da se šire i rastu, a pošto laktoferin vezuje gvožđe, time uspešno zaustavlja rast patogena. Laktoperoksidaza je takođe belančevina iz surutke, a, poput laktoferina, sprečava rast bakterija. Ona je glavna kod podizanja imuniteta i brani nas od upala.
ZA ZDRAVLJE
Spada u najbolje prirodne proizvode, koji obnavljaju crevnu floru. Čak se tvrdi da je gotovo dobra kao majčino mleko, jer je prepuna hranjivih supstanci, koje potpomažu umnožavanje acidofilnih bakterija. One deluju kao prirodan antiseptik, koji uništava ili sprečava razvoj patogenih mikroorganizama. Odlična je za regulisanje probave.
Svakodnevno uzimanje surutke odlično štiti od bolesti i čuva zdravlje. Uvek treba čitati etiketu i unositi je doslovce kako je na njoj napisano. Ako se uzima oralno, stavlja se mala ili velika kašika surutke u čašu vode i pije se uz svako jelo, posebno ako je neko sklon gorušici. To će regulisati izlučivanje kiseline iz želuca i pomoći debelom crevu.
Obnavlja jetru - Kada se sprovodi terapija za regeneraciju jetre pomoću surutke, potrebno je u dužem periodu svakodnevno piti surutku (0,5 - 1 litra dnevno), a pri tom izbegavati masnu hranu, alkohol, cigarete i druge materije koje oštećuju jetru. Da bi se postiglo što bolje i brže izlečenje poželjno je u isto vreme redovno u ishrani upotrebljavati i mladi sir. Najbolje ga je jesti za doručak, i to na prazan stomak.
Preporučuje se svima koji su pod stresom jer luči serotonin (hormon zadovoljstva), eliminiše umor i grčeve u mišićima. Surutka sprečava osteoporozu kod starijih osoba, čisti krvne sudove od holesterola, skida naslage na zubima, prevenira karijes, regeneriše i čuva jetru.
Proteini iz surutke direktno se prerađuju u mišićnom tkivu, omogućavajući brzi oporavak mišića posle treninga. Uz to, odlična je za zglobove i ligamente, ali i protiv starenja.
Ona je prirodni antiseptik, jer leči upalu grla i disajnih puteva
ZA REGULISANJE KILAŽE
Ukoliko je svakodnevno uzimate regulisaćete kilograme, očistiti organizam, ojačati telo, olakšati dijetu (jer izaziva osećaj sitosti), očistiti krvne sudove od holesterola, regulisati rad creva …
Konzumirate je tako što jednu kašiku surutke rastvorite u čaši vode i pijete uz svako jelo. Možete je u prodaji pronaći u tečnom obliku i u obliku praška (u ovom slučaju posebno obratite pažnju na količinu natrijuma (soli), jer neki proizvođači nude surutku u prahu, nastalu iz proizvodnje vrlo slanog sira).
Preporučuje se konzumiranje domaće surutke – ukoliko je možete nabaviti od nekog proizvođača sira na lokalnoj pijaci (najbolja bi bila kozija surutka). Kada je kupite čuvajte je od svetlosti (uvijte flašu u foliju) i držite je u frižideru, ali ne duže od 10 dana.
Surutka limunada - recept za topljenje kilograma. Rastvorite 1/3 šolje meda u malo tople vode, dodajte tome sok do dva limuna i sve pomešajte sa jednom litrom surutke.
RECEPT ZA SURUTKU
Ukoiko želite same da napravite surutku potrebno je da prokuvate litar mleka i dok je još uvek vruće dodate mu sok jednog limuna. Ostavite da odstoji neko vreme dok se na površini ne odvoji zelenkasta tečnost - surutka. Procedite kroz gazu, prespite je u flašu i smestite u frižider. Ono što je ostalo ispod surutke je zapravo mladi sir.
Hleb sa surutkom - recept: Pomešajte 4 šolje surutke, 2 šolje integralnog i 2 šolje belog brašna, 2 kašičice šećera i kašičicu kvascau prahu. Umesite testo, ostavite da odstoji 2 sata dok se ne podigne, pa ga premesite i pecite 30min na 200oC.
NAJPOPULARNIJI Komentari