Ekonomično kuvanje ne znači da morate da štedite na svakom zalogaju, već da mudro kuvate !
Sveto trojstvo mudrih kuvarica jeste: smanji, ponovo iskoristi, recikliraj !
Tako ćete hranu trošiti onoliko koliko vam je zaista potrebno, nikada neće bacati, nećete imati višak i neupotrebljene obroke !
Evo pravih saveta za to...
1. Kupite manje, bacite manje. Ovo pravilo je baš tako jednostavno ! Napravite spisak pre nego što krenete u kupovinu. Kupujte namirnice koje vam trebaju, a ne sve to vam se svidi. Isplanirajte šta ćete kuvati i kupite samo potrebne sastojke ! Postavite sebi pitanje: Koje namirnice obično završe u kanti za smeće zato što im je istekao rok, a vaša porodica ih nije utrošila ? Njih ne kupujte više, ili ih kupite u manjim pakovanjima.
2. Koristite duže. Ovde vam naravno ne savetujemo da koristite meso ili ribu kojoj je istekao rok. Pravilo - Ako vam je sumnjivo, bacite - je najsigurnije ! Ipak, postoje namirnice koje i nakon isteka roka možete da koristite. To je uglavnom u pitanju sa povrćem i voćem. Takođe, neke namirnice kojima je istekao rok možete bez bojazni da koristite za spremanje jela koja se dugo kuvaju. Duga termička obrada vas štiti. Takođe, namirnice koje obično bacate - kao što su kosti pilećih grudi ili lišće celera možete d aupotrebite za kuvanje domaće supe.
3. Napravite inventar namirnica. Zapišite šta ste kupile, zamrzle, sklonile u špajz, osušile ili smestile u tegle - tako ćete imati bolji pregled iskoristivih namirnica, a samim tim ćete i lakše dolaziti do ideja šta da spremite za sledeći ručak !
4. Smanjite broj odlazaka u nabavku. Za dane kada nemate više svežih namirnica napravite listu recepata za koje možete koristiti zamrznute namirnice. To će biti zapravo recepti za pražnjenje zamrzivača i odlaganje odlaska u nabavku.
5. Napravite i sačuvajte spiskove za kupovine za specijalne dane kao što su praznici, rođendani., slave... Tako ćete odmah znati ša vam treba, nećete zaboraviti da nešto kupite ili ćete kupiti previše !
6. Kupujte u istom marketu. To što konkurencija ima par proizvoda po nižoj ceni vam zapravo neće uštedeti novac. Kada pomislite na utrošeno vreme i benzin, dođete na istu. Pritom, u marketima koje poznajete lakše ćete doći do tačno potrebnih namirnica.
7. Čuvajte ostatke obroka pametno. Kako bi bili bezbedni za sledeću upotrebu pakujte ih u činije sa vakumskim zatvaračima i uvek gledajte da se pre nego što ih ubacite u frižider ohlade do sobne temperature.
8. Koristite trik sa tzv, ,,planiranim ostacima''. To zapravo znači da planirate sledeće jelo koje možete spremiti od ostataka prethodnog. Recimo, ostatke pečene piletine možete sutradan iskoristiti za Cezar salatu, a bolonjeze sos koji vam ostao od špageta od prethodnog dana, sutradan iskoristite za spremanje musake.
9. Dodajte ostatke na sutrašnji meni. Nemate dovoljno ostataka današnjeg ručka da pokrijete sutrašnji? Opet ih možete iskoristiti kao prilog, a pripremiti manju količinu svežeg jela za sutra koje će se uklopiti.
10. Zamrznite pojedinačne ostatke. Neke namirnice možete zalediti i koristiti posle par meseci. Recimo, ostalo vam je pasulja koji ne biste poslužili sutra. Bez problema ga možete zalediti i ostaviti za priliku kada ne budete imale vremena da spremate ručak. Suve korice hleba možete zaledite, kasnije samleti i napraviti prezle.
Možete vi to same !
NAJPOPULARNIJI Komentari