Dobra domaćica je mudra domaćica!
Da bi vam prehrambene namirnice što duže trajale treba da znate kako da ih odlažete tako da im produžite svežinu i rok trajanja!
Pogledajte ove jednostavne trikove koji će vam uštedeti novac u džepu!
Crni luk u čarapama - Okačite crni luk u čarape tako da odvojite svaki pojedinačno i sprečite njihovo dodirivanje i brže propadanje. Uzimajte ih jednostavno tako što ćete iseći čarapu iznad glavice koju želite. Plus ćete imati zanimljivu zidnu dekoraciju u svom špajzu !
Zaleđeni praziluk - Iseckajte praziluk na kolutiće, pa ih ubacite u plastičnu flašu i zaledite. Tako ćete tokom cele godine imati zalihu, a odleđeni paziluk ima istu svežinu kao i tek ubrani. Samo obratite pažnju da je potpuno suv pre nego što ga stavite u led.
Začinsko bilje u frižideru - Osetljivo začinsko bilje poput peršuna, bosiljka i vlašca čuvajte u frižideru tako što ćete ga potpuno suvo ubaciti u plastičnu kesu.
Uljano začinsko bilje - S druge strane uljano začinsko bilje, kao što je majčina dušica, treba da čuvate na vazduhu. Najbolje bi bilo da grančice vežete koncem i okačite da vise.
Trik sa sirćetom za bobičasto voće - Ako želite da vam bobičasto voće, poput jagoda, kupina, malina, duže traje, napravite mešavinu belog ili jabukovog sirćeta i vode u razmeru 1:10 i potopite voćke. Ostavite 5 minuta da stoje potopljene, zatim ih izvadite, isperite, osušite i smestite u frižider. Rastvor je blag tako da sirće neće nikako uticati na ukus, a produžiće vek malinama za nedelju dana, dok će jagode 2 nedelje biti čvrste i sveže!
Krompir sa lukom NIKAKO, ali sa jabukama POŽELJNO - Nikada ne odlažite krompir sa crnim lukom jer ćete tako ubrzati njegovo propadanje. Uvek ga ostavljajte sa jabukama i tako ćete sprečiti njegovo brzo klijanje i produžiti vek svežine.
Jedna trula jabuka je ,,zarazna'' - Ako imate jednu trulu jabuku u košari sa voćem sasvim je izvesno da će istruliti i ostalo voće. Zato, čim primetite jednu, sklonite je.
Odlaganje sira - Da se sir ne bi sušio, umotajte ga u masan papir, pa tek onda u plastičnu kesu, a čuvajte ga na najtoplijem mestu u frižideru.
Začinsko bilje u zaleđenom ulju - Ovo je sjajan praktičan način da očuvate svežinu začinskog bilja. Iseckajte ih na sitno, pomešajte sa maslinovim uljem, pa zaledite u posudama za ledene kocke. Kada budete kuvale samo izvadite kocku ili dve po potrebi.
Odlaganje paradajza - Nikada ne odlažite paradajz u plastičnim kesama. Ovo će samo učinit da brže propadaju i trule. Njih je najbolje da ostavite na sobnoj temperaturi u papirnoj kesi. Nezreo paradajz smestite u papirnu kesu sa voćem i tako ćete ubrzati njegovo sazrevanje, a prezreo možete smestiti u frižider, ali pre konzumacije izvadite ga da odstoji na sobnoj temperaturi.
Ne bacajte plastične flaše već iskoristite njihove čepove da ,,zatvorite'' plastične kese na praktičan načina ! Isecite vrh sa čepom, provucite kraj kese kroz otvor, prebacite preko oboda, pa zavrnite čep!
Možete vi to same!
NAJPOPULARNIJI Komentari