Drage naše, s obzirom na to da polako nastupa ono doba godine kada nam se približavaju praznici, i kada treba da pripremimo slavske trpeze, sigurno nije na odmet da vas dodatno inspirišemo kada su vaša kulinarska umeća u pitanju. Počinje post, pa će se mnogi odlučiti baš za posne jelovnike. Zato smo odlučili da vam predstavimo ona jela za koja smo sigurni da ćete ih rado praviti. Tačnije, naša saradnica Anita Alterov - nutricionista, specijalno za vas preporučuje 3 posne salate kao ukusan i zdrav obrok ili specijalitet koji ćete poslužiti svojim gostima. Recept vas čeka u nastavku.
NE PROPUSTITE: Đevrek od lisnatog testa punjen piletinom - spolja hrskav, iznutra sočan
Bliži nam se Božićni post, i mnogobrojne slave koje se padaju u vreme posta. Evo par recepata da ulepšate vašu slavsku trpezu. Ove salate su hranljive, sadrže dosta vitamina i minerala,a pre svega ukusne su i jako lepo izgledaju.
1.Salata sa šampinjonima i sojinom pavlakom
Potrebno vam je:
400g šampinjona (tj.jedno pakovanje)
Komad praziluka
1 sojina pavlaka
Malo soli i mirođije, malo maslinovog ulja
Šampinjone iseckati na sitno, malo ih propržiti na par kapi maslinovog ulja ,dodati praziluk iseckan na kolutice,malo posoliti, dinstati još koji minut i pred kraj dodati 1 sojinu pavlaku za kuvanje, promešati lepo i posle par minuta skloniti sa ringle, i tek onda dodati mirođiju, kako bi zadržala svu aromu. Salatu ohladiti pre služenja.
2.Brokoli sa indijskim orasima
Foto: magicbulletblog.com
Potrebno vam je :
400g brokolija
Indijski orah - oko 70g
Beli luk 3 do 4 čena, po ukusu
Maslinovo ulje, malo soli i svež peršun
Obariti brokoli u ključaloj slanoj vodi 3 do 4 minuta (sa otvorenim poklopcem kako bi isparila sumporna jedinjenja koja stvaraju nadutost i gasove) i odmah ga isprati hladnom vodom kako bi zadržao lepu zelenu boju, malo posoliti, preliti maslinovim uljem, zatim naseckati beli luk, a indijske orahe iseckati na sitno i propržiti na suvo, zatim posuti preko brokolija i na kraju posuti peršunom.
Ne mešati salatu previše kako bi brokoli zadržao lep oblik.
3.Salata od grilovanih tikvica i paprika
Foto: colourbox.com
Potrebno je :
2 do 3 veće tikvice
10 do 15 sitnijih paprika (količinu tikvica i paprika menjati po potrebi)
Beli luk 4 do 5 čena
Jabukovo sirće, maslinovo ulje
So,peršun i soja sos
Tikvice dobro oprati, iseći ih na nožiću za povrće na tanke listiće, izgrilovati ih po 5 min sa obe strane. Paprike ispeći i oljuštiti (verujem da je većina vas to već pripremila i da ima zalihe u zamrzivaču), tako da je potrebno samo da ih odmrznete.
Paprike i tikvice pomešati, dodati jabukovo sirće, maslinovo ulje, so , sitno seckan beli luk, svež peršun i soja sos ( soja sos bi trebalo da bude što prirodniji, sa što manje konzervanasa, potražite u prodavnicama zdrave hrane).
Soja sos daje specifičan ukus ovoj salati, tako da je obavezan sastojak.
NE PROPUSTITE: Recept za slani rolat sa ajvarom - zvezda među predjelima
Prijatno! Možete vi to same!
Posetite i Anitinu Facebook stranicu: Savetovalište za zdravu ishranu Alterov.
Naslovna foto: patrika.com
NAJPOPULARNIJI Komentari