Vreme je posta kada se iz ishrane izbacuju namirnice životinjskog porekla - meso, mlečni proizvodi i jaja.
Post traje 40 dana i za vas koje ste odlučile da ga ispoštujete do kraja kuvanje može biti problematično jer smo tokom ostalih perioda u godini navikle da spremamo harnu sa mlečnim proizvodima (mlekom, puterom, slatkom pavlakom itd).
U današnjem postu otkrivamo vam zdrave biljne alternative mlečnim proizvodima koje bez problema mogu da zamene mrsne namirnice u kuvanju i pripremi različitih specijaliteta i đakonija.
Puter zamenite voćnim pireima - U spremanju kolača i torti umesto putera možete upotrebiti voćni pire i to najbolje od voća sa gustom teksturom - banana, kruška, ananas... Imajte na umu da količinu šećera u receptu treba da smanjite količinu jer ga ove voćke već sadrže u velikoj količini. Što se tiče odnosa količine putera i voća, razmera treba da bude 2:1, odnosno umesto 100 g putera računajte na 50 g pirea od voća.
Zamene za mleko - Umesto kravljeg mleka možete da koristite razna melka biljnog porekla - sojino, kokosovo, bademovo. Čak i kada pripremate mrsne poslastice, slobodno se odlučite za ove alternative - dobićete drugačiji ukus koji će se mnogima svideti. Ako vam je mleko predviđeno u receptu za slano jelo, vodite računa da upotrebite nezaslađenu zamenu.
Umesto pavlake i šlaga - Ako je po receptu za neku poslasticu potrebna slatka pavlaka, zamenite je kokosovim mlekom ili pasiranim avokadom. Za puni ukus mućenog šlaga, probajte pire od indijskog oraha - dobro ga isperite pa ga umutite u blenderu dodajući sok od jabuke. Na kraju, začinite trunkom soli i ekstraktom od vanile.
Možete vi to same!
Fotografije: Google images
NAJPOPULARNIJI Komentari