Search form

  • Home
  • Kosa
    • Frizure poznatih
    • Frizure za 5-10min
    • Pletenice
    • Hipster/rok/pank frizure
    • Skupljena i podignuta kosa
    • Frizure za kraću kosu
    • Frizure za devojčice
    • Nega kose
    • Galerija frizura
  • Šminka
    • Recenzije
    • Šminka poznatih
    • Šminka za 5-15 minuta
    • Osnove šminkanja
    • Dnevna šminka
    • Večernja šminka
    • Nega kože lica
    • Šminka za problematičnu kožu
    • Nokti
    • Galerija noktiju
    • Galerija šminke
  • Moda
    • Stil poznatih
    • Modna pravila
    • Proleće/Leto
    • Jesen/Zima
    • Večernji izlazak
    • Modni detalji
    • Moda za punije dame
    • Galerija mode
  • Uradi sama
    • Galerija uradi sama
  • Fitnes
    • Aerobik
    • Pilates
    • Joga
    • Zumba
    • Galerija fitnesa
  • Telo i duh
    • Zdravlje
    • Nega tela
    • Dijete
    • Galerija Telo i duh
  • Porodica
    • Trudnoća i porođaj
    • Moja beba
    • Mama
    • Galerija Porodica
  • Recepti
    • Slane đakonije
    • Slatki zalogaji
    • Galerija recepata
  • Horoskop
    • Nedeljni horoskop
    • Mesečni horoskop
    • Godišnji horoskop
    • Astroseksologija
    • Bračni horoskop
    • Astrološki sanovnik
    • Karakteristike znakova
    • Ljubavni odnosi
    • Znak i podznak
  • Svaštara
    • Akcije i popusti
    • Vlogovi
    • Vaš kutak
    • Karijera i preduzetništvo
    • Uređenje stana
    • Ljubav
    • Galerija Svaštara
  • Kolumne
    • Galerija Kolumne
  • Upoznaj svet
    • Srbija
    • Svet
Početna
  • Vikend avantura čeka: Ideje za nezaboravne izlete u Srbiji i okolini

  • Mali budžet, velika promena: DIY projekti za osveženje enterijera

  • Hormoni koje svaka žena treba da proverava makar jednom godišnje

  • Kada koža ne voli sunce: Razumevanje alergije na sunce

  • Kako nositi nakit u skladu sa najnovijim modnim trendovima

Recepti

POSNE sarme - ZDRAVE, ukusne i hranljive (RECEPTI)

foto: www.pinterest.com

Sarme - omiljeno srpsko jelo bez kog ne možemo da zamislimo slave i proslave, Novu godinu i Božić.

Sarma je jelo od mešanog mlevenog mesa i najčešće pirinča umotanog u listove kiselog kupusa, svežeg kupusa ili lišća vinove loze.

Danas postoji mnogo različitih recepata u zavisnosti od područja gde se sarme pripremaju. Pošto je počeo veliko božićni post pisaćemo o posnim sarmama .U vreme ovog posta, koji je počeo 28. novembra, a završava se sa božićnim jutrom, 7. januara, slavi se i dosta slava koje podrazumevaju posnu trpwzu.

Naša saradnica Anita Alterov - nutricionista - donosi nekoliko recepata za sve domaćice, a i one koji žele da se hrane zdravo. Ove sarmice se mogu, naravno, praviti i van posta i apsolutna su preporuka nutricionista i zagovornika zdrave ishrane.

Pogledajte teskt koji sledi i saznajte kako da napravite 3 tipa posnih sarmi!

 

Posne sarmice u zimskom periodu možete praviti od kiselog kupusa ili svežeg kupusa,  zatim od kelja ili blitve. Fil se može praviti od pečuraka, najčešće šampinjona, zatim ribe, raznih vrsta žitarica, pirinča, prosa, kinoe i povrća, neizostavnog crnog luka, onda praziluka i belog luka, šargarepe, celera, patlidžana, tikvice. Mogu se dodati orasi, bademi, suncokret, lan, mekinje - ovi sastojci daju poseban ukus i povećavaju hranljivu vrednost obroka. Ovo su neke kombinacije, a možete dati vašoj kulinarskoj mašti na volju i napraviti neku svoju varijantu.

1. Sarme od kiselog kupusa i ribe

Potrebni sastojci: 1 glavica kiselog kupusa, 1 kg fileta oslića, 2 glavice crnog luka, 2 šargarepe, pola celera, 1 šolja prosa i začini.

Listove odvojite i dobro isperite od soli. Prodinstajei luk na maslinovom ulju ili vodi, dodajei šargarepu rendanu na krupnije i celer na sitnije rende i na kraju dodajte iseckan filet oslića i šolju prosa i to dinstajtr još jedno 5-10 min. Začinitr po ukusu (aleva paprika, peršun, biber). Na dno šerpe stavite listove kupusa, poređajte sarmice i nalijte vodom, možete ubaciti između sarmi lovorov list. Sarme kuvajtr sat i po fo dva na tihoj vatri.

foto: zena.blic.rs

2. Sarme od blitve i šampinjona

Potrebni sastojci: 2 -3 veze blitve, 500 g šampinjona ili bukovača, šoljica integralnog pirinča,1 praziluk,1 šargarepa i začini.

Integralni pirinač se posebno obari, a šampinjoni, praziluk i šargarepa se prodinstaju na vodi ili maslinovom ulju i na kraju se sve spoji i začini. Listovi blitve se operu, skrate drške i popare vrelom vodom par minuta da omekšaju. Sarmice se motaju tako što se stavi kašika fila na koren lista pa se saviju prvo bočne strane prema sredini, pa se onda motaju od korena ka vrhu lista. Slože se u šerpu, nalije se voda i čim provri smanji se temperatura. Dovoljno je da se kuvaju pola sata. Može se dodati i paradajz sok umesto klasične zaprške kako bi dobili kompletno zdrav i ukusan obrok.

foto: zena.blic.rs

3. Sarme od kelja i povrća

Potrebni sastojci: 1 plavi patlidžan, 1 praziluk, 1 šargarepa, pola celera, 2 čena belog luka, 1 šolja mlevenih oraha i pola šolje suncokretovih semenki. 

Povrće operite, narendajte patlidžan, celer i šargarepu, luk iseckajte i sve zajedno prodinstajte, dodajte orahe, suncokret i začinite.

Listove kelja odvojite i blanširajte 3 min u ključaloj slanoj vodi. Kad se prohlade punite ih kašikom fila, umotajtr i poređajte ,nalijtr paradajz sokom i kuvajte oko pola sata.

foto: kuvajmohronovski.blogspot.com

Možete vi to same!

04.12.2015 12:50
 

Ne propustite

  • POSNA pasta sa pečurkama u začinjenom sosu - recept

  • Posne zamene za mlečne proizvode u pripremi jela

  • Recept za makarone u sosu od tunjevine - posno !

NAJPOPULARNIJI Komentari

Mogu Ja To Sama.com MJTS

Preporuka nedelje!

  • Nedeljni horoskop za period od 23.06.- 29.06.2025.

  • Čišćenje klime u stanu - uštedite novac ove sezone

  • Šta ne smete da zaboravite kada se pakujete za more?

  • Duhovno značenje onih koji nikada nisu slomili kost

  • Sve što sam prećutala u novoj vezi

  • Zabranjena morska avantura

  • Veštačka inteligencija i budućnost rada: Koja zanimanja su najugroženija?

  • Beogradske ulice ovog leta: Koji su haljine ultimativni modni hit?

  • Pravo vreme za bebu: ono što nauka prećutkuje

  • Pedikir inspo za Jun: Spremni za sandale!

  • Inkontinencija: prirodan pristup i prevencija

  • Omiljena kupališta u Beogradu: Osveženje čeka!

  • Kako prestati sa grickanjem noktiju? Praktični saveti i dublji uvidi

  • Crvene flekice na koži: Šta nam poručuju i kako ih se rešiti?

  • Spas za kosu leti: Tajne duboke hidratacije

Mogu ja to sama © 2012-2024. Sva prava zadržana.   Kontakt informacije, Uslovi korišćenjaDesign Crystal Canvas, Dev by WIN Solutions d.o.o

Pročitajte i ovaj tekst!

Recept za sarmu

U našem narodu kažu da kada umete da napravite dobru sarmu možete se smatrati pravom vrsnom domaćicom ! Ovo...
Scroll up