Sigurni smo da svi znate za širom sveta poznat engleski doručak, ali ništa manje poznati nisu ni skonsi (u originalu scones), englesko pecivo koje sve redom osvaja svojim mirisom i ukusom. Uglavnom se služi za doručak, mada može biti odličan izbor i za večeru, najčešće je okruglastog il trouglastog oblika, a može biti slatko - sa čokoladom, kokosom, ili, i uglavnom, slano - tradicionalno sa sirom! Naravno, mi smo za vas pripremili recept, za koji smo sigurni da ćete rado isprobati.
U nastavku pogledajte kako se pripremaju skonsi - engleske slane pogačice koje se sigurno tope u ustima!
NE PROPUSTITE: Pravi tradicionalni mađarski gulaš - recept
Potrebno:
225 g brašna
Prstohvat soli
Prstohvat bibera
1 kafena kašika praška za pecivo
100 g putera
100 g čedar ili nekog drugog tvrdog sira
100 ml mleka
Još malo sira za toping
Priprema:
U jednoj posudi dobro promešajte suve sastojke, potom dodajte puter koji ste prethodno isekli na komadiće, i onda sve dobro izradite rukom.
Zatim isto učinite i sa sirom koji ste prethodno narendali. Ipak, budite oprezni da ne preterate sa mešanjem, kako ne biste suviše istopili i ugnječili sir.
Napravite rupu u sredini, pa dodajte mleko - postepeno, nemojte sve odjednom, već procenite da li je potrebna cela količina. Treba da dobijete mekano testo, ali koje se ne lepi za prste.
Pobrašnjavite podlogu i razvijte testo pomoću oklagije tako da bude 2 cm debljine. Potom pomoću čaše vadite pogačice, ili ako želite možete da ih isečete i u obliku trougla. Poređajte ih u pleh na papir za pečenje, pa ih dodatno premažite mlekom, i pospite sa malo rendanog sira svaki.
Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, do 15 minuta, dok pogačice ne budu zlatno rumene.
I vaši skonsi su gotovi i spremni da ih poslužite - uz kafu, čaj, ili pak jogurt po želji.
Foto: izvor
Možete vi to same!
Naslovna foto: izvor
NAJPOPULARNIJI Komentari