Search form

  • Home
  • Kosa
    • Frizure poznatih
    • Frizure za 5-10min
    • Pletenice
    • Hipster/rok/pank frizure
    • Skupljena i podignuta kosa
    • Frizure za kraću kosu
    • Frizure za devojčice
    • Nega kose
    • Galerija frizura
  • Šminka
    • Recenzije
    • Šminka poznatih
    • Šminka za 5-15 minuta
    • Osnove šminkanja
    • Dnevna šminka
    • Večernja šminka
    • Nega kože lica
    • Šminka za problematičnu kožu
    • Nokti
    • Galerija noktiju
    • Galerija šminke
  • Moda
    • Stil poznatih
    • Modna pravila
    • Proleće/Leto
    • Jesen/Zima
    • Večernji izlazak
    • Modni detalji
    • Moda za punije dame
    • Galerija mode
  • Uradi sama
    • Galerija uradi sama
  • Fitnes
    • Aerobik
    • Pilates
    • Joga
    • Zumba
    • Galerija fitnesa
  • Telo i duh
    • Zdravlje
    • Nega tela
    • Dijete
    • Galerija Telo i duh
  • Porodica
    • Trudnoća i porođaj
    • Moja beba
    • Mama
    • Galerija Porodica
  • Recepti
    • Slane đakonije
    • Slatki zalogaji
    • Galerija recepata
  • Horoskop
    • Nedeljni horoskop
    • Mesečni horoskop
    • Godišnji horoskop
    • Astroseksologija
    • Bračni horoskop
    • Astrološki sanovnik
    • Karakteristike znakova
    • Ljubavni odnosi
    • Znak i podznak
  • Svaštara
    • Akcije i popusti
    • Vlogovi
    • Vaš kutak
    • Karijera i preduzetništvo
    • Uređenje stana
    • Ljubav
    • Galerija Svaštara
  • Kolumne
    • Galerija Kolumne
  • Upoznaj svet
    • Srbija
    • Svet
Početna
  • Svila na 5 načina: Inspirativne kombinacije za vašu svilenu suknju

  • Mesečni horoskop za MAJ 2025.

  • 4 brze frizure koje možete napraviti za manje od 5 minuta

  • Vikend avantura čeka: Ideje za nezaboravne izlete u Srbiji i okolini

  • Ne dozvolite da vas preplave: Praktični saveti kako da se izborite sa negativnim mislima

Telo i duh

Saznajte zašto je RIBA izvor ZDRAVLJA i VITALNOSTI + 3 fenomenalna RECEPTA

foto: www.noivaslim.com.br

Vreme je posta i verujem da je većina vas povećala konzumaciju ribe i ribljih proizvoda. Nažalost riba se kod nas jede u većim količinama samo za vreme posta, dok se u ostalim danima retko nalazi na trpezi.

Već i vrapci na grani znaju da ribu treba jesti minimum 2 puta nedeljno i da ćete tako svom organizmu obezbediti potreban unos zdravih masti, kalcijuma i ostalih minerala. Uz to, riba spada u niskokalorična jela, pa je kao stvorena za sve vas koji pazite na dobru liniju ili želite da smršate.

Naša saradnica Anita Alterov - nutricionista - vam u današnjem postu otkriva zašto treba da jedete ribu što češće i daje 3 jednsotavna ukusna recepta sa ovom namirnicom.

 

Evo nekoliko razloga zašto bi trebalo da uvrstite ribu u jelovnik najmanje 1-2 puta nedeljno. A tu su i neki posni recepti koji vam svakako mogu koristiti i van posta.

Riba je odličan izvor biološki vrednih proteina i ima povoljan odnos esencijalnih i neesencijalnih amino kiselina. Masti riba sadrže polinezasicene omega- 6 i omega -3 masne kiseline, koje se najviše nalaze u skuši, haringi, sardeli, tuni, pastrmci i lososu.

Meso riba ima nizak sadržaj holesterola, svega 50-75 mg/100g proizvoda i nizak aterogeni indeks.

Riba predstavlja odličan izvor mineralnih materija, najviše fosfora, kalcijuma, kalijuma, natrijuma, sumpora, a u neznatnim količinama gvožđe i bakar. Morske ribe su bogatije oligoelementima, naročito jodom, a najbolji izvor kalcijuma su sitne ribe koje se jedu sa kostima kao što su girice i papaline.

Od hidrosolubilnih vitamina ima vitamin B kompleksa (B1-tiamin, B2-riboflavin, B3-niacin, B5-pantotenska kiselina), a od liposolubilnih vitamin A, vitamin D3, vitamin E i vitamin K.

foto: allrecipes.com

Riba i riblji proizvodi spadaju u acidirajuće namirnice, a jako acidirajuće dejstvo imaju sirova, suva i konzervisana morska riba, ikra i morski plodovi.

Meso ribe je lako svarljivo jer sadrži manje kolagensko-elastičnog tkiva od druge vrste mesa, varenje u digestivnom traktu traje 2,5 do 3 sata, pa se na taj način digestivni trakt manje opterećuje, što ima pozitivan uticaj na zdravlje.

Zbog svih ovih vrednih sastojaka koje riba poseduje ima veliku primenu u ishrani svih populacionih grupa, naročito dece i trudnica, zatim sportista i starih lica. A u dijeto-terapii se koristi kod mnogih stanja i bolesti, pre svega u terapiji gojaznosti, zatim kod čira želuca i dvanaestopalačnog creva, sindroma proteinskog deficita, rahitisa, osteomalacije, hipovitaminoze A i D. Poseban značaj ima u prevenciji oboljenja srca i krvnih sudova, bubrega i kancera.

Što se tiče plodova mora one sadrže veću količinu masti i holesterola, samim tim se i teže vare, pa se preporučuju ređe u ishrani. Kožu ribe se treba izbegavati jer sadrži veću količinu holesterola, a takođe se u koži deponuju i toksične materije iz mora. Konzerviranu ribu takođe ograničiti, zbog povećane količine soli, preporučuje se konzervirana riba u maslinovom ulju ili paradajz sosu.

Recepti

1. Namaz od tune - 1 tunjevina oceđena od ulja,1/3 praziluka, 5-6 maslina, kašika maslinovog ulja, malo peršuna. Sve staviti u blender i dobro sjediniti. Ovaj namaz je odličan predlog za posni doručak uz neki zdraviji hleb, recimo ražani. I uz to jedna čaša paradajz soka.

foto: www.cuisineaz.com

2. Pastrmka pečena u rerni - Pastrmku dobro očistiti, napuniti smesom od seckanog belog luka, rendane šargarepe i peršuna i ostaviti u marinadi 2-3 sata, u frižideru. Marinada se pravi od maslinovog ulja, malo vode, malo soli, belog luka, šargarepe i peršuna. Nakon toga staviti u pleh, preliti marinadom, prekrijte folijom i pecite 15 minuta, zatim sklonite foliju i pecite još 5 min. Uz to poslužite neko bareno  ili grilovano povrće.

foto: allyskitchen.com

3. Salata od oslića - Obarite filete oslića i isecite na manje komade. Posebno pripremite povrće -1 zelenu salatu iseckajte na rezance, pola praziluka na kolutove, šaku maslina na kolutove, obarite šolju kukuruza šećerca, 1 papriku isecite na rezance i sve pomešajte sa ribom. Preliv napravite od maslinovog ulja, jabukovog sirćeta, kašike senfa, malo soli i peršuna i pažljivo promešajte da ne izgnječite ostale sastojke.

foto: everydayfabulousfood.com

Možete vi to same!

Kontakt: anita.alterov@gmail.com

 

Posetite i Aninu Facebook stranicu: Savetovalište za zdravu ishranu Alterov
 

12.07.2021 23:46
 

Ne propustite

  • POSNE sarme - ZDRAVE, ukusne i hranljive (RECEPTI)

  • Posne zamene za mlečne proizvode u pripremi jela

  • Recept za prebranac - posno

NAJPOPULARNIJI Komentari

Mogu Ja To Sama.com MJTS

Preporuka nedelje!

  • Nedeljni horoskop za period od 26.05. do 01.06.2025.

  • 4 brze frizure koje možete napraviti za manje od 5 minuta

  • Zašto opada kosa tokom puberteta?

  • Banana bread sa orasima i kremom - veličanstveni slatkiš za celu porodicu!

  • Koja vrata birate? Odgovor govori mnogo o vašem karakteru

  • Prirodne tehnike koje zaista imaju efekta u otklanjanju bolova

  • Ideja za ručak - hrskava testenina sa piletinom i parmezanom

  • Mračna strana svakog horoskopskog znaka

  • Magična svojstva spiruline - nutrijenti, antioksidansi i mogući rizik

  • Pet razloga zbog kojih osećamo hroničan umor

  • Kako horoskopski znaci najviše vole da troše novac?

  • Recept za ukusni kolač sa karamelom

  • Ne dozvolite da vas preplave: Praktični saveti kako da se izborite sa negativnim mislima

  • Outfiti za posao: elegantno, udobno i profesionalno

  • Planiranje obroka: Praktični saveti za uštedu novca i efikasniju ishranu

Mogu ja to sama © 2012-2024. Sva prava zadržana.   Kontakt informacije, Uslovi korišćenjaDesign Crystal Canvas, Dev by WIN Solutions d.o.o

Pročitajte i ovaj tekst!

POSNA pasta sa pečurkama u začinjenom sosu - recept

Pripremite ukusnu POSNU pastu sa lakoćom!
Scroll up