Ono što nam najviše nedostaje u zimskim mesecima, što se tiče hrane, jeste izbor voća i povrća.
Zimi je dosta siromašan izbor svežih namirnica koje obiluju vitaminima i mineralima. Pored toga, tu su mnogobrojni praznici i slave i u prilici smo da jedemo veće količine ne baš tako zdrave, previse jake, masne i konzervisane hrane i puno slatkiša, a unosimo jako malo kvalitetnih namirnica.
Kako bi poboljšali zdravstveno stanje i smanjili muke oko viška kilograma koji nas čekaju na proleće predlažemo Vam da svakodnevno uvrstite u jelovnik 1-2 porcije salate.
Naša saradnica Anita Alterov - nutricionista vam daje korisne savete i preporuke kako da u svoju zimski jelovnik uvedete zdrave namirnice i salate bogate vitaminima.
Salate su jako bitne u ishrani jer se sastoje od mnogo hranljivih sastojaka, mogu da se koriste kao poseban obrok ili kao prilog nekom jelu i zahvalne su za pripremu, jer zahtevaju malo utrošenog vremena, a mogu se dobiti jako ukusne i zdrave kombinacije.
Ako su napravljene od svežeg povrća ili kratko obarenog i kvalitetnih dodataka imaju veliki uticaj na zdravlje čoveka. Omogućavaju dobru probavu zahvaljujući većoj količini biljnih vlakana, takođe uz pomoć vlakana se vrši izbacivanje toksina i holesterola. Pomažu kod gojaznosti jer imaju dobru zasićujuću moć, a malu energetsku vrednost, a bogate su vitaminima i mineralima, pa utiči na poboljšanje opšteg imuniteta.
Kao začini mogu se koristiti biljni začini (bosiljak, peršun, mirođija…), zatim hladno ceđena ulja (maslinovo, laneno, susamovo, bundevino…), jabukovo sirće, aceto balsamiko ili limunov sok.
A da bi dodatno obogatili vrednost obroka dodajemo semenke, sveže klice, jezgrasto voće i morske alge.
Dajemo vam nekoliko predloga za hranljive i kvalitetne obrok salate, koje su pogodne i za vreme posta.
1. Šarena salata - Možete je praviti od svih sastojaka koje nađete u frizideru, nećete pogrešiti koji god sastojak da ubacite ili izbacite,ukus je savrsen a salata veoma hranljiva.
Priprema: Pola praziluka isecite na kolutice, 1 manju glavicu zelene salate na rezance, 1-2 šargarepe narendajte na krupno, pola celera i pola cvekle narendajte na sitno, kupus beli ili crveni isecite na rezance, sve dobro promešajte i začinite maslinovim uljem, limunovim sokom, stavite malo morskih algi umesto soli i pospite semenkama suncokreta i bundeve.
2. Salata od boranije - Ova salata je bogata biljnim vlaknima, ima odličnu zasićujuću moć i može da zameni ceo obrok. Ukoliko niste na postu ili posebnom režimu ishrane možete dodati i malo pavlake.
Priprema: 400-500g obarene boranije, 3-4 čena belog luka naseckanog, komadić rendanog đumbira pomešajte i začinite uljem i limunom, pre služenja ohladite.
3. Salata od šampinjona - Takođe bogata biljnim vlaknima, mineralima i vitaminima, može kao dodatak ili zaseban obrok.
Priprema: 400-500g obarenih i iseckanih šampinjona, 1 struk praziluka isečen na kolutove, šaka seckanih indijskih oraha su sastojci koji su potrebni za pripremu ive salate. Kad se šampinjoni ohlade pomešajte sa prazilukom i indijskim orahom, dodajte soja sos, malo ulja i morskih algi.
Možete vi to same!
Autor teksta: Anita Alterov - nutricionista
Kontakt: anita.alterov@gmail.com
Posetite i Aninu Facebook stranicu: Savetovalište za zdravu ishranu Alterov
NAJPOPULARNIJI Komentari