Ako ste ikada bili u Grčkoj sigurni smo da je većina vas probala grčku musaku ! I videli ste da se daleko razlikuje od ,,naše’’ pravljene sa krompirom !
Pogledajte recept i spremite ovaj fantastični specijalitet svojoj porodici !
Potrebni sastojci :
600g mlevene junetine,
2 velika patlidžana,
1 veći srni luk,
3 paradajza (oguljeni i iseckani),
2 čena belog luka,
2 belanceta,
4 kašike svežeg seckanog peršuna,
1 kašika origana,
1 kašičica cimeta,
1 kašičica pimenta (najkvirca),
1 kašičica meda,
125ml nezaslađenog soka od grožđa,
125ml junećeg ili pilećeg bujona,
2-3 kašičice soli,
Maslinovo ulje.
Za bešamel:
400ml mleka,
40g putera,
40g brašna,
100g tvrdog kravljeg ili kozjeg sira + malo rendanog
2 jajeta,
2 žumanceta,
Prstohvat mlevenog muskatnog oraščića.
Priprema:
Korak 1: Na srednjoj temperaturi zagrejte ulje, pa dodajte crni luk da se dinsta. Patlidžan isecite na kolutove, pa ih smetite u cediljku, svaki posolite i ostavite 20-30min da odstoje.
Korak 2: U luk koji je dobio zlatnu boju dodajte meso, cimet i pimenta (najkvirca), so i biber. Pojačajte temperaturu i ostavite da se krčka 5min. Dodajte sok od grožđa. Posle 5min dodajte med, paradajz, promešajte, pa smanjite temperaturu. Nakon 10min dodajte beli luk, bujon i svež peršun. Sve ostavite da krčka 30min.
Korak 3: Kriške patlidžana iscedite na ubrusu. Poredajte ih u uljem namazanu tepsiju, premažite sa gornje strane, pa ubacite u rernu zagrejanu na 190°C na 7min. Mesu nakon pola sata dodajte belanca, promešajte i sklonite sa vatre.
Korak 4: Mleko sipajte u šerpu, dodajte puter i brašno. Mešajte žicom dok se zagreva. Kada provri mešajte još 2 min, pa isključite vatru. Dodajte sir, promešajte. Kada je postalo glatko, sklonite na 5min da se ohladi.
Korak 5: U vatrostalnu posudu slažite red patlidžana, sloj mesa i tako naizmenično dok ne potrošite meso. Pokrijte poslednjim redom patlidžana. Bešamel sosu dodajte jaja i žumanca koja su vam ostala, promešajte, pa prelijte preko musake. Pospite sirom i u rerni zagrejanoj na 180°C pecite 30min.
Poslužite je sa prepečenim hlebom i zelenom salatom! Prijatno!
Možete vi to same!
Fotografije: Google images
NAJPOPULARNIJI Komentari