Jaja su verovatno namirnica koju najčešće upotrebljavamo u pripremi različitih jela. A, i kad treba da spremimo nešto na brzinu, a da bude zdravo, jaja na različite načine su uvek opcija. Nama je omlet tako jedan od omiljenih izbora i za doručak, i za ručak, i za večeru, i iako deluje da tu nisu potrebna nikakva posebna uputstva, zapravo od načina pripreme zavisi da li će vaš omlet biti upravo poput onog koji ćete poručiti u svom omiljenom restoranu. Naravno, verovatno najpoznatija receptura za pripremu jaja na ovaj način jeste tzv. francuski omlet.
A u nastavku vas čekaju detaljna uputstva za njegovu pripremu.
NE PROPUSTITE: Brza obrok salata sa testeninom, povrćem i pečenicom
Potrebni sastojci:
2 jaja
2 supene kašike vode
1 kašičica putera
Čedar sir i šunka za punjenje
So i biber.
Priprema:
Prvo u jednoj posudi ručno dobro ulupajte jaja - možete koristiti i žicu specijalno za tu namenu. Potom jajima dodajte vodu, so i biber po želji i dobro promešajte.
Potom u tiganju koji je prečnika 16-20 cm zagrejte puter na umerenoj vatri. Verujte da je tajna upravo u puteru! Dok se puter zagreva, iseckajte čedar sir i šunku na kockice.
Kada je puter vreo, sipajte smesu sa jajima, ali tako što ćete sve vreme naginjati tiganj kako biste formirali pravila krug, i kako bi se jaja razlila i po ivicama. Odmah potom rasporedite i šunku i sir celom površinom. Kada primetite da je donja strana omleta koja je u dodiru sa tiganjem već očvrsla, onda je nežno za jedne strane odvojte i preklopite na drugu polovinu. Pecite omlet još nekoliko minuta, s tim da treba da ga okrenete i na drugu stranu.
Kada primetite da je i unutrašnja strana preklopljenog omleta gotova - mada imajte na umu da ona uvek treba da bude manje pečena nego spoljašnja strana, kako bi omlet unutra bio sočan, a spolja hrskav, izvadite omlet iz tiganja i služite odmah.
Prijatno.
NE PROPUSTITE: Zapečene makarone sa piletinom i parmezanom
Možete vi to same!
Foto: www.incredibleegg.org
NAJPOPULARNIJI Komentari