Kao što sigurno već znate, pesto sos je zvezda specijaliteta italijanske kuhinje. Fantastičan sos na bazi bosiljka osvežavajućeg ukusa, koji se koristi u pripremi pasta, ali i kao prilog uz meso, posebno piletinu, kao prilog uz kuvani krompir i drugo bareno povrće. I iako je u našoj kuhinji manje zastupljen, u poslednje vreme su sve popularnija jela sa pestom. Naravno, najbrža opcija jeste da kupimo gotov pesto sos u teglici u nekom od supermarketa, ali je uvek poseban izazov i da isprobamo kako da ga sami napravimo. Tim pre što je priprema jednostavna i ne oduzima mnogo vremena.
U nastavku vas čeka recept za domaći pesto sos!
NE PROPUSTITE: Hrskave kuglice sa sirom i maslinama
Sastojci:
Jedna šolja svežeg bosiljka, što više usitnjenog
Dve trećine šolje usitnjenih pinjola. U originalnom receptu su pinjoli neizbežni, a vi ih možete zameniti i bademom ili indijskim orahom.
3 supene kašike rendanog parmezana
2 čena usitnjenog belog luka
1 kafena kašika limunovog soka
Malo peršuna
Maslinovo ulje
Morska so
Priprema:
Ubacite sve sastojke u blender i dobro ih sjedinite. Pazite na količinu maslinovog ulja - ono će odrediti gustinu vašeg pesto sosa. Svakako, pesto sos ne sme da bude suv, ali pazite i da ne preterate sa maslinovim uljem kako ne bi bio suviše redak.
Fantastičan je kad ga koristite u kombinaciji sa testeninom i čeri paradajzem!
NE PROPUSTITE: Zapečene rolovane tikvice sa piletinom i sirom
Pesto sos u teglici možete da čuvate do 4 dana u frižideru, a za duži period je potrebno da ga zamrznete.
Možete vi to same!
NAJPOPULARNIJI Komentari