Ukoliko ste ljubitelji paste i generalno italijanske kuhinje, onda će vam se ovaj recept sigurno dopasti. Pomodoro je italijanska reč koja znači paradajz, ali u kuvanju, pomodoro pasta podrazumeva tehniku pripreme paste pomoću pelata, pomodoro paradajza. Pomodoro je i vrsta paradajza. Pored ovog povrća, ova pasta sadrži i plavi patlidžan kome je sada sezona, ali i i ukusni sir, beli luk i još mnogo ukusnih sastojaka.
U nastavku teksta pogledajte kako da napravite ovu ukusnu pastu!
NE PROPUSTITE: Recept za sočnu i hraskavu piletinu u rerni - recept
Sastojci:
200g testenine po želji
1 paradajz narezan na kockice
1 konzerva pelata
1 crni luk
3 čena belog luka
so i biber po ukusu
nekolik olistova svežeg bosiljka
2 kašike maslinovog ulja
100-200g čedar sira (ili nekog drugog) za rendanje po vrhu
Način pripreme:
Plavi patlidžan dobro operite i obrišite, a potom ga isecite na tanke kolutiće. Nakon toga ga stavite u neku činiju sa cediljkom i posolite ga. Nakon 20ak minuta primetićete da se na kriščicama pojavila voda. Patlidžan stavite u krpu i malo ga posušite, potom ga stavite u zagrejan tiganj i pržite oko minut sa jedne pa minut sa druge strane. Kada dobije zlatnu boju izvadite ga na salvetu kako bi se ocedio od ulja.
Potom u istom tiganju (dubokom) propržite crni i beli luk, dodajte paradajz i na kraju pelat. Sve zajedno začinite i sačekajte da se prodinsta oko 15ak minuta. Kada sos bude gotov u njega sipajte patlidžan i prethodno skuvanu i oceđenu testeninu po izboru. Sve zajedno ostavite na vatri još minut i potom skinite sa šporeta.
Servirajte toplo i na vrh narendajte sir po želji. Ne zaboravite i nekoliko listića svežeg bosiljka za još bolji ukus!
Prijatno!
NE PROPUSTITE: Punjene pečurke - specijalitet kome nećete odoleti
Foto: izvor
Možete vi to same!
NAJPOPULARNIJI Komentari