Svima nama je poznato da zdravlje na usta ulazi, i da to kako se osećamo, izgledamo, koliko smo u načelu zadovoljni sobom, apsolutno zavisi i od toga šta jedemo. Ipak, često se ne ponašamo u skladu sa tim, a još češće nismo dovoljno informisani na temu koji su to sastojci u namirnicama koj su našem organizmu preko potrebni, odnosno oni koji poboljšavaju naše celokupno zdravlje. I dok tako, uglavnom, znamo da su vitamin C, omega masne kiseline, gvožđe u ishrani i te kako poželjni, čini nam se da se sa druge strane ne priča dovoljno o pojedinim nutrijentima, kao što su POLIFENOLI, koji su snažni ANTIOKSIDANSI, i za koje je dokazano da jačaju imunitet, usporavaju proces starenja, i čine još brojne dobrobiti po naše zdravlje i vitalnost organizma!
Zato predlažemo da se detaljnije informišete na ovu temu u nastavku teksta, kao i da saznate koje su to sve namirnice bogate polifenolima.
Pre svega, hajde da termin polifenoli učinimo razumljivijim i nama bliskim, što ćemo najbolje učiniti ukoliko objasnimo koji je njihov značaj po naše zdravlje i telo. Polifenoli su odavno poznati nutricionistima i naučnim krugovima, te se smatraju najsnažnijim prirodnim antioksidansom, a znamo koliko su antioksidansi dragoceni za organizam.
Šta su antioksidansi i koja je njihova uloga? Da predstavimo to slikovito - ćelije našeg organizma često su napadnute od strane slobodnih radikala, koji mogu biti različiti - od nezdrave ishrane do brojnih zagađivača kojima smo izloženi, i tako gube kiseonik koji im je preko potreban, pa dolazi do procesa oboljevanja. Upravo u ovom delu se ističe značaj antioksidanasa! U pitanju su molekuli koji sprečavaju nastanak slobodnih radikala, ali i uništavaju postojeće, pa su tako čuvari našeg celokupnog zdravlja i organizma! A, upravo polifenoli se smatraju najsnažnijim prirodnim antioksidansima.
Brojne naučne studije su ustanovile različite dobrobiti koje naš organizma ima od polifenola prisutnih u ishrani. I zaista, od suzbijanja razvoja kancerogenih ćelija, u eri kada su ova oboljenja toliko prisutna, pa sve do poboljšanja zdravlja kardiovaskularnog sistema, prevencije dijabetesa, regulisanja holesterola u krvi i krvnog pritiska, suzbijanja upalnih procesa u organizmu, zaštite od delovanja UV zraka, pa samim tim i smanjenja znakova starenja na koži, sprečavanja demencije, ali i poboljšanja opšteg raspoloženja, s obzirom na to da je dokazano da polifenoli utiču na povećanje koncetracije seratonina u krvi, koji nam je svima poznat kao "hormon sreće".
Stoga ne postoji dilema da treba da se trudimo da u našoj ishrani polifenoli budu i te kako zastupljeni. I zato je značajno da znamo koje su to namirnice koje obliluju ovim prirodnim antioksidansom. Pre svega u pitanju su određeno voće i povrće, koje je karakteristično po intezitetu mirisa, ukusa, kao i boje, pa što su oni intezivniji, to je u njihovom sastavu sadržano više polifenola. Tako su, na primer, grožđe, kakao, borovnice, avokado, najbogatije polifenolima.
Ovaj antioskidans je takođe sadržan i u ostalom voću, naročito bobičastom - jagodama, kupinama, malinama, aroniji - za koju znamo koliko je zdrava i koliko poboljšava imunitet, ali i u citrusnom voću, jabuci, šljivi.
Tu je i povrće koje obiluje polifenolima, kao što su spanać, masline, špargle itd, kao i začinsko bilje, orašasti plodovi, a pomenućemo i zeleni čaj, koji je takođe bogat polifenolima, i za kojeg znamo da je poznat kao snažan antioksidans.
Ni tu nije kraj, polifenoli se nalaze u crnoj čokoladi, ali i u crnom vinu, što će, sigurni smo, obradovati sve one koji vole da da uživaju u ovom piću, i potvrditi tezu da je čaša crnog vina dnevno svima preporučljiva.
U svakom slučaju, sve ovo što ste sada saznali je svakako dobar razlog da povedete računa o tome da vaša ishrana zaista bude bogata polifenolima, a detaljnije o njihovom značaju, uticaju na zdravlje i vitalnost, kao i izvorima, saznajte na OVOM linku.
Možete vi to same!
NAJPOPULARNIJI Komentari