Svi mi znamo da je beli luk nezamenljiva namirnica u kuhinji, i da mnoga jela ne bi bila kompletna bez njega kao pojačivača ukusa, koji svemu daje specifičan ukus. Takođe znamo da važi i za prirodni antibiotik, i da se posebno preporučuje u sezoni gripa i prehlada, ali njegova korist po zdravlje je zapravo mnooogo šira. Svakako dovoljan razlog da se malo više informišete na ovu temu, i da još više koristite beli luk u ishrani. Zanemarićemo njegov jak i specifičan miris, koji nekima možda smeta, ali ne zaboravite ipak da je znatno veća korist!
A koje su to brojne blagodeti belog luka po vaše zdravlje, saznajte u nastavku!
NE PROPUSTITE: Kako da sprečite stomačne tegobe i probleme sa probavom
Bolji imuni sistem
Da je beli luk prirodni lek, kao što smo već rekli, znamo i od naših baka. Ali, postoje i naučni dokazi kojui potkrepljuju ovu tvrdnju, i beli luk zaista ima svojstvo da "ubija" bacile. Posebno se preporučuje u zimskom periodu. Naime, beli lik sasrži ključne vitamine, ali i masne kiseline, i organske komponente, kao što je alicilin, koje ubijaju bakterije i gljivice.
Stabilan krvni pritisak
Ovo će posebno značiti onima koji imaju problem sa povišenim krvnim pritiskom. Beli luk je prirodni regulator. On takođe čisti naše arterije od masnoća, smanjuje glavobolju, snižava loš holesterol, i sveukupno poboljšava zdravlje srca i vaskularnog sistema.
Za one koji imaju izražene probleme ovog tipa se preporučuje i do 4 čena belog luka dnevno.
Bolja memorija
Prema jednoj od naučnih teorija, mi dobijamo energiju, tako što se prethodno prerađuju kiseonik koji dotiče do našeg mozga, kao i hrana koju konzumiramo. Međutim, ovaj proces ujedno uništava moždane ćelije, pa vremenom naša memorija prirodno postaje sve slabija. A antioksidansi su ti koji se bore protiv procesa oksidacije, i čine nas mladima u smislu naše memorije i energije. Zato farmaceutska industrija plasira na tržištu brojne suplemente ovog tipa, ali postoje i prirodne alternative koje nisu ništa manje efikasne, čak naprotiv. Beli luk je upravo jedna od njih - on sadrži brojne komponente koji sprečava starenje mozga poboljšavaju produktivnost, i dokazano je da smanjuje i rizik od Alchajmerove bolesti.
Lepša koža i kosa
Beli lik pomaže kosi da bude orpornija na lomljenje i posebno da brže raste.
Zatim, fibroblaste - ćelije koje su zadužene za regeneraciju kože, jako pozitivno reaguju na supstance iz belog luka. Dva čena dnevno su doovljna da poboljšate produkciju kolagena, koji je zadužen za vezivna tkiva i elastičnost kože!
Zdraviji zubi
S obzirom na njegova antibakterijska i antigljivična svojstva, beli luk je izuzetan i u sprečavanju karijesa. On ubija mikrobe, i doprinosi i zdravlju desni.
Pomaže u mršavljenju
Znamo da će vas i ovo interesovati! Pojedine komponente iz belog luka aktiviraju određene ćelije u našem organizmu koje bukvalno uništavaju loše masne naslage u vidu sala i kilograma viška! Beli luk u redonoj ishrani takođe i sprečava gomilanje kilograma.
Sigurni smo da vam nakon ovog teksta neće manjkati razloga da redovno jedete beli luk, tj. da vam ovi benefiti budu prioritet u odnosu na jak miris koji za sobom ostavlja.
NAJPOPULARNIJI Komentari