Search form

  • Home
  • Kosa
    • Frizure poznatih
    • Frizure za 5-10min
    • Pletenice
    • Hipster/rok/pank frizure
    • Skupljena i podignuta kosa
    • Frizure za kraću kosu
    • Frizure za devojčice
    • Nega kose
    • Galerija frizura
  • Šminka
    • Recenzije
    • Šminka poznatih
    • Šminka za 5-15 minuta
    • Osnove šminkanja
    • Dnevna šminka
    • Večernja šminka
    • Nega kože lica
    • Šminka za problematičnu kožu
    • Nokti
    • Galerija šminke
  • Moda
    • Stil poznatih
    • Modna pravila
    • Proleće/Leto
    • Jesen/Zima
    • Večernji izlazak
    • Modni detalji
    • Moda za punije dame
    • Galerija mode
  • Uradi sama
    • Galerija uradi sama
  • Fitnes
    • Aerobik
    • Pilates
    • Joga
    • Zumba
    • Galerija fitnesa
  • Telo i duh
    • Zdravlje
    • Nega tela
    • Dijete
    • Galerija Telo i duh
  • Porodica
    • Trudnoća i porođaj
    • Moja beba
    • Mama
    • Galerija Porodica
  • Recepti
    • Slane đakonije
    • Slatki zalogaji
    • Galerija recepata
  • Horoskop
    • Nedeljni horoskop
    • Mesečni horoskop
    • Godišnji horoskop
    • Astroseksologija
    • Bračni horoskop
    • Astrološki sanovnik
    • Karakteristike znakova
    • Ljubavni odnosi
    • Znak i podznak
  • Svaštara
    • Akcije i popusti
    • Vlogovi
    • Vaš kutak
    • Karijera i preduzetništvo
    • Uređenje stana
    • Ljubav
    • Galerija Svaštara
  • Kolumne
    • Galerija Kolumne
  • Upoznaj svet
    • Srbija
    • Svet
Početna
  • 5 pitanja za ponovno buđenje strasti u vašoj vezi

  • Vraćamo se u kancelariju: ovo su nokti kakve biramo

  • Tvoja beba dolazi ove jeseni? Ovo su najlepša imena za dečake i devojčice!

  • Vodič za roditelje: Šta dete zaista treba da zna pre polaska u prvi razred?

  • Jesenji hobiji u kojima ćeš uživati

Slane đakonije

AROMATIČNI paradajz SOS - samo za PRAVE gurmane (RECEPT)

Da li ima ičeg boljeg od domaće hrane?

Naročito u današnje vreme, kada je gotovo svaki prehramben proizvod instant, pun hemikalija.

Međutim, uvek postoje alternative i zdrave zamene za sve!

U današnjem tekstu vam predstavljamo recept za DOMAĆI paradajz sos - potpuno PRIRODAN i ZDRAV!

Sastojci:

1 kg paradajza - ukoliko nemate zvežeg, iskoristite onaj u konzervi.
1 cela glavica belog luka,
2 velike glavice crnog luka,
1 šargarepa,
2 stabljike celera,
1/4 kašičice soli,
1/4 šolje šećera,
Pola litra crnog vina

Priprema:

Korak 1: Dobro operite paradajz, pa ga očistite tako što ćete nožićem iseći koren peteljke. S druge strane napravite ureze u obliku slova X.

Korak 2: U šerpu sipajte vodu i uključite ringlu na najjače. Kad voda provri, ubacite oprane i očišćene paradajze u ovdu na svega 30 sekundi. Čim koža paradajza počne da se odvaja, ODMAH ga izvadite iz vrele vode.

Korak 3: Odmah paradajz ostavite u posudi sa ledenom vodom da se prohladi, pa ga oljuštite u jednom potezu!

Korak 4: Smestite kratko prokuvani i oljušteni paradajz u plastičnu posudu i blago ga izgnječite da pusti sok. Ne treba da ga skroz smrvite.

* Ukoliko koristite paradajz iz konzerve, ove korake, naravno zaobiđite.

Korak 5: Sada je vreme da spremite aromatični deo recepta. Celu glavicu belog luka, ne odvajajući čena i ne ljušteći koru, presecite na vrhu, tako da svako čeno ,,otvorite''. Pospite sa malo maslinovog ulja, začinite biberom i solju i zavijte u alu foliju, pa ubacite u rernu na 200oC da se peče oko 40 minuta. Nakon toga, beli luk će postati kašast, tako da jednostavno moete da ga istisnete iz čena, a sosu će dati fantastičan šmek.

Korak 6: Ostatak povrća iseckajte na sitne kockice, pa ga izdinstajte na niskoj temperaturi dok ne omekša.

Budite strpljivi, nemojte podizati temperaturu, jer ćete tako spržiti povrće i nećet edobiti željenu aromu.

Posolite i dodajte šećera - ne brinite, šećer će samo dodatno naglasiti ukus povrća i kasnije neutralisati kiselost paradajza.

Korak 7: Kada je povrće gotovo siajte vino. Vino će neutralisati kiselost koju paradajz može da ostavi u ustima i dati posebnu aromu sosu. Ostavite da vino vri dok se njegova količina ne smanji za 2/3.

Korak 8: Dodajte pripremljeni paradajz i ostavite da sve zajedno krčka 15 minuta. Nakon toga, koristeći štapni mikser, napravite pire od skuvane smese.

Korak 9: Dobijenu pastu od paradajza, vratite na ringlu i ostavite da krčka na tihoj vatri kako bi zadržao sve arome. Što se duže bude kuvao postajaće sve gušći, jer će voda ispariti. 

Smestite ga u dobro oprane i osušene tegle...

I to je to! Vaš aromatični domaći paradajz sos je gotov. Od sada možete jesti pastu SVAKI DAN!

Možete vi to same!

Foto: buzzfeed.com

 

 

 

 

Foto: italianaddiction.com, 

21.07.2015 12:30
 

Ne propustite

  • Pasta sa piletinom, bosiljkom i paradajzom (recept)

  • Recept za bruskete sa paradajzom - dijetalno

  • Zapečene punjene paprike u paradajz sosu - recept

NAJPOPULARNIJI Komentari

Mogu Ja To Sama.com MJTS

Preporuka nedelje!

  • Kuhinje u kojima želimo da ostanemo duže: 3 trenda koja su osvojila svet dizajna

  • Nedeljni horoskop za period od 15.09.-21.09.2025.

  • 5 opasnih biljaka koje treba da izbegavate ako imate ljubimca

  • Kako sam povratila svoje samopouzdanje: Put od nesigurnosti do unutrašnje snage

  • Septembar donosi novu ljubav: Tri znaka pred kojima je čarobna jesen

  • Kako da stvorite porodične rituale koji jačaju bliskost?

  • Zašto nas privlače 'loši momci' (i kako da prekinemo taj krug)?

  • Kako da osvežite stari tepih i učinite da opet zablista?

  • Kako prepoznati simptome osteoporoze na vreme?

  • Možda je mrzite, ali crvena je opet u modi

  • 5 jednostavnih trikova za osveženje spavaće sobe

  • Ljubimci i trovanje biljkama: Kako prepoznati simptome i reagovati na vreme?

  • Obuća za tvog muškarca: stilski vodič iz ženskog ugla

Mogu ja to sama © 2012-2024. Sva prava zadržana.   Kontakt informacije, Uslovi korišćenjaDesign Crystal Canvas, Dev by WIN Solutions d.o.o

Pročitajte i ovaj tekst!

Paradajz dijeta

Svež, kuvan, ceđen... Paradajz je pravi biser među povrćem koji će vam pomoći ne samo da skinete koji kilogram, već i...
Scroll up