U potrazi za novim receptima glavnih jela od svakodnevnog povrća, mesa i žitarica, često zaboravljamo da ima toliko raznovrsnih i ukusnih namirnica punih vitamina na koje nismo navikli a koji su nam i te kako neophodni u dolazećim lepim i toplim danima. Naše glavno jelo ne treba da bude komplikovano, već lako za pripremu, zdravo i ukusno.
Okra, poznatija kao bamija, mahunarka odličnog ukusa, izvor vitamina B, odličan je izbor za jedan fantastičan prolećni ili letnji lagan ručak u kome ćete sigurno uživati sa porodicom i prijateljima, a i vaš organizam će vam biti zahvalan.
Sastojci:
- Pola kilograma svežih bamija
- 250 gr. Goveđeg mesa iseckanog na kockice
- 2 kašike maslinovog ulja
- 2 crna luka, 2 čena belog luka
- 2 male ljute paprike
- 2 paradajza
- 1 limun
- So, biber
Priprema:
- U dubljoj šerpi na maslinovom ulju propržite kockice goveđeg mesa. Kada je već dobilo boju, dodajte seckani crni I beli luk. Dinstajte još pet minuta sve zajedno.
-Dodajte iseckani paradajz u meso I luk, prelijte sa dve čaše vode i nastavite da dinstate desetak minuta.
-Dodajte čišćene i oprane bamije , i naseckajte ljute papričice (ukoliko niste ljubitelj ljute hrane, dodajte običnu papriku).
-Dodajte u šerpu još jednu čašu vode, sok jednog limuna i kuvajte dok bamije sasvim ne omekšaju I meso ne bude lepo skuvano.
-So i biber dodajte po ukusu.
Servirajte jelo čim je kuvano, jer je najukusnije kada je vruće. Uz divne kriške zdravog integralnog ili tostiranog hleba i laganu salatu, uživaćete u svakom zalogaju.
Prijatno!
Možete vi to same!
Foto: delmonte.ph, keyiflihayat.com, devletash.com
NAJPOPULARNIJI Komentari