foto: www.nerdwallet.com
Svi smo mi zavisni od slatkiša i retko kada možemo da im odolimo.
Treba ipak imati svest o tome da prekomerno uzimanje industrijskih slatkiša dovodi pre svega do gojaznosti, a zatim i do ostalih poremećaja - povećanog šećera u krvi, pojave holesterola i triglicerida, povećanog rizika od kardiovaskularnih bolesti i mnogih drugih.
Naša saradnica Anita Alterov - nutricionista - vam predlaže da se okrenete zdravim zamenama za slatkiše.
Pogledajte kojim u tekstu koji sledi.
1. Kada osetite potrebu za slatkišima popijte čašu vode ili limunadu, možete i neki čaj. Unos tečnosti stvara osećaj sitosti i smanjuje želju za slatkišima.
2. Konzumirajte sveže voće i povrće koje stvara osećaj sitosti uz minimalan unos kalorija i obezbeđuje veliku količinu minerala, vitamina, biljnih vlakana i ostalih hranljivih materija.
foto: weheartit.com
3. Probajte zdrave grickalice kao što je suvo voće: suve smokve, šljive, kajsije, grožđe, brusnice, urme, banane… Suvo voće sadrži velike količine gvožđa, vitamian C i E, beta karotena - koji su odlični antioksidansi. Bogato je i mineralnim materijama kao što su kalijum i magnzijum i preporucuje se sportistima i svima koji se bave fizičkom aktivnošću. Ovo voće sadrži veliku količinu biljnih vlakana, naročito šljive, pa je odlično sredstvo za regulisanje probave. To je kalorično voce pa ga treba jesti umereno - po nekoliko komada dnevno.
foto: nataliahlavai.tumblr.com
4. Orašasti plodovi - bademi, lešnici, orasi, brazilski orah, indijski orah - trebalo bi ih jesti svakodnevno jer su bogati supstanacama koje utiču na imunitet i sprečavaju mnoge bolesti, sadrže obilje vitamina i minerala i antioksidanse. Isto kao i suvo voće ima visoku energetsku vrednost, pa treba voditi računa o količini.
A ukoliko ne mozete da odolite slatkisima onda bar birajte one zdravije, sa manje šećera i masti ili ih napravite sami. Umesto belog šećera uzmite fruktozu, belo brašno zamenite integralnim, koristite sveže ili suvo voće kao dodatke i razne vrste semenki. Možete uzeti crnu čokoladu sa što većim procentom kakaa, recimo 70 %,napravite domaći voćni jogurt ili domaći sladoled, kolačice od suvog voća, meda i pahuljica.
foto: www.pinterest.com
Možete vi to same!
Autor teksta: Anita Alterov - nutricionista
Kontakt: anita.alterov@gmail.com
Posetite i Aninu Facebook stranicu: Savetovalište za zdravu ishranu Alterov
NAJPOPULARNIJI Komentari