Bolnička dijeta podrazumeva da iz ishrane u potpunosti isključite masnoće i ugljene hidrate i da se strogo pridržavate propisanog menija za svaki od 14 dana. Jedino tako ćete posle 2 nedelje dobiti vidljive rezultate!
Suština dijete
Organizmu je potreban određeni broj kalorija kako bi normalno funkcionisao. Jednostavno je - ukoliko organizam sagori sve kalorije, neće doći do promena u fizičkom izgledu. Ukoliko unesete više kalorija nego što mu je potrebno, organizam će tu dodatnu energiju akumulirati u obliku masnoća i tako će doći do gojaznosti.
Ideja ove dijete zasniva se upravo na toj činjenici - uneti u organizam niskokalorične namirnice kako bi organizam počeo da sagoreva svoje rezerve.
Ako ne uzimate ugljene hidrate i masnoće u dovoljnim količinama, organizam će početi da troši akumuliranu, već nataloženu masnoću.
To znači da treba da maksimalno smanjite unos hleba, testenine, šećera, začina, ulja, putera.
Pravila bolničke dijete
- Jedite samo ono što je propisano. Možete jesti koliko hoćete, sve dok se zasitite, nije važna količina, već vrsta hrane.
- Nemojte piti nikakva alkoholna pića.
- lzmeđu dva obeda, ako osetite jaku glad, možete jesti šargarepu ili celer.
- Možete piti: čaj, kafu (nezaslađene), mineralnu vodu, koliko god želite
- Za začin salati koristite samo vinsko ili jabukovo sirće, a nikako i ulje, majonez i slično.
- Meso mora biti potpuno bez masnoće i samo pečeno na roštilju ili u rerni. Sa živinskog mesa treba ukloniti masnoću i kožu.
- Nemojte nikada da se prejedate.
Bolnička dijeta se drži tačno 14 dana, ni jedan dan manje ili više. To je poslednje pravilo. Ukoliko posle dijete zaključite da bi trebalo da oslabite još nekoliko dana, sledećih 14 dana je nemojte držati, ali tokom tog perioda ipak obratite pažnju na hranu, da bude sa što manje kalorija.
Posle 14 dana, možete da ponovite dijetu.
JELOVNIK
Doručak važi za sve dane tokom dijete: 1/2 grejpfruta ili tolika količina sezonskog voća, 1 kriška crnog ili sojinog hleba, prepečenog na plotni ili u tosteru; kafa ili čaj blago zaslađeni.
Ponedeljak
Ručak: bareno hladno meso, poželjna je piletina, ili ćuretina, nemasna govedina, ili goveđi jezik. Salata od oljuštenog paradajza. Kafa, čaj ili mineralna voda.
Večera: riba pečena na roštilju, mešana salata, 1 kriška crnog hleba, grejpfrut ili sezonsko voće.
Utorak
Ručak: voćna salata, kafa ili čaj.
Večera: barene viršle, salata od paradajza ili zelenih paprika, celera, maslIna, tikvica ili mladog luka čaj ili kisela voda (uzimajte samo onu vodu sa niskim procentom nitrata, odnosno soli).
Sreda
Ručak: pečena tunjevina ili iz konzerve, prelivena sokom od limuna. Sezonsko voće, čaj ili kafa.
Večera: nemasno ovčije ili jagnjeće meso. Zelena salata ili od paradajza, celera ili mladog luka. Kisela voda.
Četvrtak
Ručak: kajgana od dva jaja pržena na sasvim malo margarina. Mladi sir. Salata od barenih tikvica kupusa. Kriška prepečenog crnog hleba. Kafa ili čaj.
Večera: piletina barena ili pečena na roštilju. Salata od spanaća ili zelenih paprika, boranije ili paradjza. Čaj ili kisela voda.
Petak
Ručak: Baren spanać, mladi sir, kriška prepečenog crnog hleba, kafa ili čaj.
Večera: riba, barena ili pečena na roštilju, mešana salata, baren krompir, kriška prepečenog crnog hleba,čaj ili kisela voda.
Subota
Ručak: voćna salata, kafa ili čaj. Večera: pečena piletina ili ćuretina. Zelena salata od paradajza, grejpfrut ili sezonsko voće, čaj ili kisela voda.
Nedelja
Ručak: piletina ili ćuretina barena, hladna ili topla. Salata od paradajza ili šargarepe, kupusa, karfiola. Grejpfrut ili sezonsko voće. Čaj ili kafa.
Večera: pečena teletina, mešana salata od zelene salatc, krastavca i celera. Barene tikvice. Čaj, kisela voda.
Posle prve nedelje isti jelovnik ponovite još jednom. Ako još uvek niste zadovoljni rezultatima bolnička dijeta se može ponoviti još jednom posle pauze od 14 dana.
Možete vi to same!
NAJPOPULARNIJI Komentari