Ukoliko niste ljubitelj jogurta i ne dopada vam se njegov ukus, ali su vam neophodni probiotici za bolje varenje, možete iskoristiti drugu vrstu hrane. Važno je održavati crevnu floru pod kontrolom, a jogurt nam je najdostupniji. Jednostavnim otvaranjem i ispijanjem čaše jogurta osvežićete se i nadoknaditi kalcijum, a vaša creva će dobiti neophodnu količinu probiotika. Sve je to sjajno za ljude koji uživaju u ukusu i mirisu jogurta, ostali će morati da isprobaju neka od sledećih jela.
Otkrivamo vam koja je to hrana bogata probioticima, osim jogurta.
NE PROPUSTITE: KAKO OJAČATI IMUNI SISTEM?
Kefir
Kefir je sličan jogurtu po sastavu, ali ima gorči ukus, osvežava nakon napornog dana i u toku letnjih meseci. Pritom je vrlo hranjiv tako da može da zameni vašu večeru. Kefir nam dolazi u aromama voća i povrća što će zamaskirati gorčinu. Možete dodati kefiru malo cimeta, ekstrakta vanile ili kakaa.
Ne zaboravite da kefir može da bude odlična podloga za smuti i pritom vas održava sitim satima.
Kombuha
Japanska čajna gljiva se ispija baš kao i svaka druga vrsta čaja i može postati vaš izvor dobrih bakterija ukoliko ne volite jogurt. Pritom kombuha sadrži određenu dozu kofeina tako da vas u jutarnjim časovima može razbuditi. Može postati sladak napitak ako dodate kašiku šećera.
Popularnost kombuhe vekovima ne jenjava i pored toga što se u njoj nalaze probiotici tu su i vitamini i minerali. Poboljšava vaš imunitet, probavu i snižava krvni pritisak, jača srce tako da preventivno delujete i sprečite srčane probleme. Možete je pronaći u prodavnici zdrave hrane.
Kiseli krastavci
Kiseli krastavci čuvani u slanoj vodi umesto u sirćetu sačuvaće svoju hranjivu vrednost. U sebi imaju probiotsku kulturu i odličan su način da zamenite jogurt. Pritom su odlična salata uz većinu obroka i osvežiće vaše telo.
Tempeh
Tempeh je vegetarijanski kolač koji može biti i odlična zamena za hleb kada ste na dijeti. Napravljen je od fermentisane soje i čvršće teksture od tofua. U vegetarijanskoj ishrani česta je zamena za meso i može se formirati u obliku pljeskavice, a zatim preliti sočnim sosom i pojesti kao burger.
Tempeh možete pronaći u Azijskim prodavnicama hrane ali i zdravoj hrani koja takođe ima vegetarinajsku zamenu za meso.
Jabukovo sirće
Jabukovo sirće je dodatak salatama i ima mnogo benefita po naš organizam. Odličan je probiotik, što je još jedan plus. Sa ovom vrstom sirćeta ne treba preterivati, i najbolje ga je unositi sa različitim vsrtama povrća.
Kiseli kupus
Ukoliko ne volite krastavce, kiseli kupus je zamena, koja će nadoknaditi vitamin C i probiotike vašim crevima. Kupus čini da naš imunitet bude jači i dokazano smanjuje stres zbog spoja različitih vitaina. Pošto je jesenja sezona, u svakoj prodavnici ćete naći kiseli kupus!
Mladi, meki sirevi
Meki sirevi poput gaude, mogu da budu sjajni za varenje, jer imaju lactobacillus bakteriju koja održava zdravu crevnu floru.
Izaberite prirodne probiotike i uvrstite ih u ishranu!
NAJPOPULARNIJI Komentari