Ako želite da osvežite svoj dnevni meni i da učinite da vaša ishrana bude raznovrsnija i zdravija, savetujemo da isprobate ukusne supe i čorbe koje su pre svega lake za pravljenje. Supe, čorbe i potaži mogu da budu sjajan dodatak glavnom jelu i sigurni smo da će vam se dopasti. Osim što će vas ugrejati, daće vam sasvim novi uvid u pravljenje slasnih supa, potaža i čorbi koje ne moraju da budu dosadne i obične. Otkrićemo vam male tajne kako da potaži budu bolje nego ikada!
U nastavku, delimo sa vama recepte za ukusne i brze supe koje ćete obožavati.
NE PROPUSTITE: Tradicionalni Francuski Brioche slatki hleb
Supa od brokolija
Sastojci:
- 1l pileće supe
- 500 grama brokolija
- 500 grama fileta pastrmke
- 1 šargarepa
- kašika brašna
- kašika putera
- krem za kuvanje
- kašika susama
- cimet
- Prstohvat muskatnog oraščića, aleve paprike, peršuna, sola i bibera
Dok ključa supa od piletine, pripremite file pastrmke. Stavite je na malo folije, dodajte malo cimeta, paprike, , soli i bibera i stavite u rernu 30 minuta na 200 stepeni. iseckajte i prokuvajte šargarepu, dodajte brokoli i kuvajte oko 7 minuta. Iscedite povrće, pa dodajte cimet, muskatni oraščić, so i biber.
Na tiganju otopite malo putera i pospite kašikom brašna, promešajte i ostavite da se prži. Sipajte krem za kuvanje i ostavite da se zgusne. Sos se sada može dodati u supu, ponovo mešajte dok ne dobije jednoličnu smesu. Zagrejte supu dok se ne zagreje, ali pazite da ne proključa. Začinite peršunom i pospite susamom. Sada je spremno za serviranje sa fileom pastrmke.
Supa od pečuraka
Sastojci:
- 500 ml supe od povrća
- 400 g pečurki
- 2 velika luka, 1 šargarepa, 1 stabljika celera
- 3 čena belog luka, 5 grančica majčine dušice
- 250 ml belog vina
- 3/4 šolje krema za kuvanje
- 4 lista vlasaca
- Maslinovo ulje
- So i biber
Luk oljuštite i isecite, pa pržite na maslinovom ulju na umerenoj vatri. Usitnite beli luk, šargarepu i celer i pečurke. Pržite šargarepu i celer dok ne omekšaju u šerpi sa debelim dnom, a zatim dodajte beli luk i pečurke i ostavite pet minuta uz neprestano mešanje. Sipajte vino, dodajte majčinu dušicu i pustite da proključa. Ostavite da vri pet minuta. Zatim ubacite supu, krem za kuvanje i prženi luk. Posolite i pobiberite.
Francuska krompir supa
Sastojci:
- 500 g krompira
- 2 stabljike praziluka
- Morska so
- Crni biber
- 180 g pavlake
Iseckajte sastojke na sitne komade, a krompir i praziluk kuvajte u šerpi, u litru vode 30 minuta. Posolite i pobiberite. Dodajte i začine po želji!
Mešajte povrće sa čorbom dok ne dobijete glatku masu. Dodajte pavlaku ili mileram i stavite na umerenu vatru da se greje. Zagretei, ali ne zaboravite da ne treba da proključa.
NE PROPUSTITE: Tahini namaz od susama od samo dva sastojka - zdrav i ukusan
Prijatno!
NAJPOPULARNIJI Komentari