Da li ste i vi ljubitelj ovog brzog, a ukusnog kolača? Mi definitivno jesmo! Prvo, znate da volimo ovaj tip recepta kada se sve "smućka pa prospe", a drugo posebno su nam drage one poslastice koje se odlično slažu uz kafu. Kuglof je u tom smislu idealan! A odlično ide i uz čaj. Možete da ga jedete i za doručak, ili pak večeru. Kuglof originalno potiče iz Austrije, ali je u međuvremenu postao mađarski, potom vojvođanski specijaitet, a takođe je omiljen i u Francuskoj. U svakom slučaju, lako se i brzo sprema, a preukusan je.
U nastavku sa vama delimo upravo originalni austrijski recept za kuglof. Sigurni smo da će vam se dopasti.
NE PROPUSTITE: Krem brule koktel - najkremastiji koktel do sada
Sastojci:
1,5 kafena kašika suvog kvasca
2 supene kašike tople vode
230 ml punomasnog mleka
6 supenih kašika šećera
7 punih supenih kašika nesoljenog putera
300 g brašna
Kafena kašika soli
2 velika jaja
200 g suvih grožđica
1 kafena kašika rendane kore od limuna ili narandže
Oko 20 celih blanširanih badema
1 supena kašika šećera u prahu
Priprema:
Prvo pomešajte kvasac i vodu i ostavite da kvasac nadođe - treba da peni. Potom na slabu vatru stavite puter, mleko i kristal šećer, i grejte dok se puter i šećer ne otope.
Stavite brašno u posudu, dodajte so, napravite rupu u sredini, u koju ćete sipati kvasac i mleko sa otopljenim puterom i šećerom. Polako mešajte mikserom, pa dodajte i jaja. Kada ste umutili testo, dodajte grožđice, lagano promešajte, pa sipajte u kalup koji ste namazali puterom. Pre nego što ste sipali testo u svako rebro kalupa stavite po jedan blanširani badem - ovo je čisto dekorativno.
Prekrijte kalup folijom i ostavite da odstoji na toplom mestu oko 2 sata.
Pecite kuglof u rerni zagrejanoj na 180 stepeni prvo 15 minuta, potom iizvadite, prekrijte folijom, pa pecite još 35 minuta.
Kuglof vadite iz kalupa tek kada se ohladi.
Dekorišite šećerom u prahu.
Foto: izvor
NE PROPUSTITE: Banana bread - sa orasima i kremom
Možete vi to same!
Naslovna foto: izvor
NAJPOPULARNIJI Komentari