Ukoliko ste ljubitelji mesnih specijaliteta, onda se ramstek sigurno nalazi na listi vaših omiljenih jela. Ono što za ramstek važi jeste da se uvek priprema od visoko kvalittenog junećeg mesa, kao i da je veoma važan proces pripreme tj. mariniranja mesa. To su te male tajne kulinarskih majstora, koje ukoliko ih znate i volite da kuvate, svakako možete da primenite i sami kod kuće. Na kraju ćete sigurno biti zadovoljni rezzultatom - sočnim ramstekom u umaku od senfa, koji možete da poslužite sa grilovanim povrćem!
A recept i detaljna uputstva za pripremu čekaju vas u nastavku.
NE PROPUSTITE: Najbolji recept za domaći hleb bez aditiva
Sastojci:
500 g ramsteka
12 kašika maslinovog ulja
Krupna so
Biber u zrnu
150 ml belog vina
6 kašika senfa
Par listova lovora
Priprema:
Da krenemo od početka - od samog izbora mesa. Idealno je da ramstek ne bude deblji od 2 cm. Takođe, ne treba da tučete meso kako ne bi izgubilo svoju sočnost. Zatim, prvi korak je da u meso utrljate so, a onda i da odreske obilato namažete senfom sa obe strane.
Napravite mešavinu od vina i maslinovog ulja, pa unutra ubacite nekoliko zrna bibera, kao i par listova lovora. Stavite unutra meso - marinata treba da prekrije ramstek, pokrijte providnom folijom, pa odložite - idealno preko noći u frižider.
Namažite tiganj uljem, pa pecite ramsteke koje ste prethodno dobro ocedili od marinade na visokoj temperaturi. Meso spolja treba da se karamelizuje, a iznutra da ostane sočno. Srednje pečen ramstek se peče 3 do 5 minuta sa obe strane. Dobro pečen ramstek zahteva 5 do 6 minuta pečenja sa obe strane, dok ukoliko želite krvavi ramstek, onda je dovoljno da sa obe strane pečete samo po 1,5 minut.
I to je to! Prijatno!
NE PROPUSTITE: Punjene tikvice sa mesom zapečene u rerni
Možete vi to same!
NAJPOPULARNIJI Komentari