Sigurno se i vama desilo da nekoliko dana nakon nabavke, kada potražite neku od namirnica koju ste odložili u frižideru, istu ne pronađete baš u reprezentativnom stanju. I onda nešto što ste nameravali da upotrebite zapravo završi u korpi za otpatke. To možda znači da je niste na pravi način odložili kako biste održali njenu svežinu. Zato je sada vreme da upravo to činite ubuduće i produžite svežinu svojih namirnica.
A kako da to učinite za svaku namirnicu ponaosob, saznajte u nastavku.
NE PROPUSTITE: Kako da napravite mleko od ovsenih pahuljica
Začini
Kada je sveže začinsko bilje u pitanju, potrebno je da ga tretirate kao cveće. Ukoliko ga samo odložite u frižider, brzo će istruniti. Stavite ga u čašu sa vodom, pa tek onda odložite u frižider. Ili čak listove bilja možete da natopite puterom i tako čuvate -na taj način mogu potrajati i duže od 4 dana.
Kupus
Sveži kupus vam u frižideru može stajati i do 2 nedelje, samo ukoliko ga odložite na pravi način. Ono što je važno jeste da ga izvadite iz kese, i pustite da diše, kako bi zadržao svežinu.
Zelena salata i spanać
I zelenu salatu i spanać je potrebno da pre odlaganja u frižider operete. Zatim ih smestite u plastične posude koje funkcionišu po principu vakuma tj. iz kojih možete da izvučete vazduh. Tako ćete sigurno produžiti rok trajanja ovog zelenom lisnatom povrću.
Luk
Luku nije mesto u frižideru, jer ovom povrću ne pogoduje vlažnost! Najbolje je da ga držite u pletenoj korpi, i na suvom mestu koje je prozračno, i to što dalje od krompira, jer krompir ubrzava sazrevanje luka.
Sir
Tvrde sireve uvek umotavajte u papir za pečenje pre nego što ih odložite u frižider - tako ćete sprečiti njihovo isušivanje.
Pečurke
Ukoliko ste kupili pečurke u plastičnom pakovanju, potrebno je da ih prvo izvadite iz plastike, potom da ih operete - najbolje vlažnom krpom bez potapanja u vodu, i naposletku da ih odložite u isključivo papirnu kesu. Tako upakovane ih odložite u frižider.
Slanina
Bilo da je barena ili sušena, uvek je umotavajte u providnu kuhinjsku foliju. Važno je da jednom otvoreno vakumirano pakovanje ne upotrebljavate ponovo.
Limun
Limun vam može trajati i do mesec dana, ako ga pravilno čuvate. Ovo tropsko voće ne treba da držite na sobnoj temperaturi sa drugim voćem, već da ga uvek odložite u frižider, i to upakovanog u kesama za zamrzivač.
Banana
Sa bananama postoji jednostavan trik: Umotajte koren banane u plastičnu foliju, i znatno ćete usporiti njihovo sazrevanje i tamnjenje, odnosno produžićete njihovu svežinu.
Bobičasto voće
Ovo voće možete da držite u frižideru, ali ne i da ga perete pre odlaganja. Najbolje je da maline, kupine, borovnice, pa i jagode, perete neposredno pre upotrebe.
NE PROPUSTITE: Zdrava užina po svaetu nutricionista
Možete vi to same!
Naslovna foto: izvor
NAJPOPULARNIJI Komentari