Ukoliko ste od onih modernih domaćica koje se ne libe da zasuku rukave i umese hleb - jer svi znamo da je miris sveže pečenog hleba koji se širi kuhinjom neodljiv , onda znate da je ključni sastojak kvasac. Kvasac je zaslužan za onu mekanu i vazdušastu sredinu ispečenog hleba. U pitanju je zapravo reakcija do koje dolazi između gljivica iz kvasca pomešanog sa vodom i brašna. Ipak, nekad se desi da baš kvasca nemamo u kući, a već smo se latili posla.
U nastavku saznajte šta sve može da zameni kvasac, a sigurno ga imate u svojoj kuhinji!
NE PROPUSTITE: Trikovi profesionalnih kuvara koji će unaprediti vaše veštine
Soda bikarbona + sok od limuna
Ukoliko vam je nestalo kvasca, slobodno možete da upotrebite sodu bikarbonu. Međutim, za najbolji efekat je važno da ga kombinujete sa limunskom kiselinom. Takođe treba da povedete računa o razmeri - odnos sode i ceđenog limuna treba da bude 1:1. To znači da ukoliko su receptom propisane dve kafene kašike kvasca, vi treba da upotrebite jednu kafenu kašiku sode bikarbone i jednu kafenu kašiku ceđenog limuna. Takođe, u ovom slučaju nije potrebno da sačekate da testo poraste, kao što je to slučaj sa kvascem.
Mleko + sirće
Mleko u kombinaciji sa sirćetom je zapravo zamena za limunsku kiselinu. Tako da zapravo mleko i sirće kombinujete sa sodom bikarbonom. Takođe treba da vodite računa da to bude količina koja odgovara količini kvasca koju biste upotrebili. Takođe ne treba da čekate da se testo podigne.
Prašak za pecivo
Kod praška za pecivo su stvari još jednostavnije - on menja kvasac u potpunosti. Koliko je po receptu trebalo da upotrebite kvasca, toliko upotrebite praška za pecivo. I ovde ćete uštedeti vreme jer ne treba da čekate da se testo podigne.
Možete vi to same!
NAJPOPULARNIJI Komentari