Verujemo da znate da je prva prava pica jelo koje je nastalo u Italiji, i da je predstavljala sirotinjsko jelo, jer su njene sastojke sačinjavali otpaci od prethodnih obroka. Međutim, vremenom, ova vrsta hrane izdigla se na zavidan položaj i postala prava poslastica, ali i jedno od najpopularnijih jela na svetu. Sa porastom popularnosti menjali su se i sastojci tako da danas u svetu postoji stotine vrsta pica. Sigurne smo da među vama ima velikih ljubitelja pice i zbog toga sa vama u nastavku delimo recepte za 5 najpoznatijih vrsta ovog jela na svetu!
NE PROPUSTITE: Preukusni francuski kroasani - recept
Kora za picu
Svaka pica koju ćemo navesti ima istu koru koju ćete pripremiti na sledeći način: Prvi korak jeste pripremanje kvasca. U pola čaše mlake vode sipajte kašiku šećera i kesicu kvasca. Dok čekate da se kvasac podigne, pomešajte 300g brašna sa malo soli i ulja. Potom u suve sastojke sipajte brašno. Testo dobro zamesite, a kada prestane da se lepi za činiju i prste gotovo je. Tada, ostavite testo da odstoji sat vremena i potom ga razvucite oklagijom. Kada kora bude spremna možete krenuti dalje sa pripremom pice.
Način pripreme:
Kada pripremite koru za picu naredni korak obuhvata njeno premazivanje paradajz sosom ili pelatom, ali nikako kečapom. Kečap možete dodati kao prilog na kraju, na već ispečenu picu. Nakon pelata, ređajte sastojke za vrstu pice koju želite. Pica je pečena kada joj porumene ivice kore, što bi trebalo da bude za 15 do 20 minuta, u zavisnosti od vaše rerne. A sada prelazimo na sastojke!
1. Pizza Margherita - pica Margarita
200g paradajz sosa ili pelata
200g mocarela sira
5-6 listova svežeg bosiljka
maslinovo ulje (kojić ćete pre pečenja politi picu)
Foto: izvor
2. Pizza Capricciosa - pica Kaprićoza
200g paradajz sosa ili pelata
200g mocarela sira
180g šunke
100g šampinjona
origano
masline
maslinovo ulje
Foto: izvor
3. Pizza Quattro Stagioni - pica Četiri sezone
200g paradajz sosa ili pelata
200g izmrvljenog mocarela sira
3 atričoke
50g šampinjona
150g šunke
masline
Foto: izvor
4. Pizza Quattro Formaggi - pica Četiri vrste sira
200g sosa od paradajza ili pelata
200g mocarela sira
50g gorgonzole
50g edamer sira
50g parmezana
malo ruzmarina
maslinovo ulje
Foto: izvor
5. Pizza Vegeteriana - vegetarijanska pica
200g paradaj sosa ili pelata
200g mocarele
150g šampinjona
1 sveža paprika
nekoliko listova svežeg bosiljka
maslinovo ulje
Foto: izvor
Prijatno!
NE PROPUSTITE: Zdravi i ukusni burgeri od kinoe - recept
Možete vi to same!
NAJPOPULARNIJI Komentari