Slane torte su nešto što skoro svi volimo. No, takve slane đakonije najčešće konzumiramo kao hladno predjelo, a ređe kao kompletan obrok, no sa ovom slanom tortom to nije slučaj. Ova savršena omlet poslastica savršena je kao glavni sastojak kaloričnog doručka ili večere. Ukusna je, "sita" i izdašna.
Kako se priprema ova slana omlet torta potražite u nastavku teksta.
NE PROPUSTITE: Sočni paketići od piletine i pršute - recept
Potrebno:
Za lisnato testo
1 šolja brašna
1 šolja putera
So
Voda, nekoliko kašika ohlađene vode (količina vode zavisi od kvaliteta brašna i razlikuje se)
Za slojeve torte
15 listića pileće šunke
1 šolja čedar sira (iseckan)
3 krompira
1 luk
So po potrebi
Crni biber u prahu, po potrebi
8 celih jaja
1 kašika lista peršuna
1 + 1 kašika putera
Priprema:
Za početak pravljenja Omelet torte, prvo napravimo lisnato testo. U posudu dodajte brašno i ohlađeni puter i vrhom prsta razbijte puter dok ne ostanu grudice putera i mešavina brašno-maslaca ne podseća na konzistenciju hlebnih mrvica. Sada ulijte 1 kašiku ohlađene vode i nastavite da mešate brašno dok ne dobijete čvrsto i tvrdo testo. Testo prekrijte najlon folijom i ohladite u frižideru oko 30 minuta. (Ako nemate vremena da pravite lisnato testo - možete iskoristiti i kupovno.)
U međuvremenu pripremite slojeve. U tiganju zagrejati 1 kašiku putera. Dodajte tanji i rezani luk i sitno narezan krompir zajedno sa solju i biberom u prahu po ukusu i dinstajte oko 10-12 minuta ili dok krompir dobro ne bude pržen. Sklonite sa ringle i ostavite na stranu.
U drugu posudu zagrejati ½ kašike putera. Umutite 4 jaja sa ½ kašike peršuna, soli i bibera po ukusu. Sipajte ovu mešavinu u šerpu i pažljivo napravite omlet okretanjem sa obe strane. Ponovite ovaj korak za preostala jaja-peršun. Trebaće nam 2 ovakva omleta. Ostavite po strani.
Narendajte sir i pripremite pileću šunku.
Sada izvadite lisnato testo iz frižidera. Pospite malo brašna na radnu površinu. Testo podelite na 2 dela. Ravnomerno ih razvaljajte tako da stanu posudu za pečenje koju planirate da koristite za ovu tortu.
Prethodno zagrejati rernu na 150 stepeni Celzijusa.
Na dno tepsije stavite jedan sloj valjanog lisnatog testa i lagano ga pritisnite tako da se obloži tepsija sa svih strana. Probušite rupe viljuškom ili nožem za ravnomerno pečenje peciva.
Ređajte slojeve jedan po jedan - prvo omlet, krompir, šunku, ½ šolje rendanog sira, drugi sloj omleta, krompir, šunka i sir. Pokrijte vrh drugim slojem lisnatog peciva i zalepite ivice. Izrežite višak pečenog testa ako ga ima. Probušite rupe na testu i sa gornje strane.
Umutiti jaje i vodu dobro te premažite pecivo i pecite oko 20 do 25 minuta ili dok pecivo ne postane zlatno smeđe.
Izvadite iz rerne, ostavite da se ohladi 5 minuta, a zatim narežite krišku i odmah poslužite.
NE PROPUSTITE: Jaja iz rerne - ukusno, zdravo i brzo - recept
Prijatno!
Foto: izvor
NAJPOPULARNIJI Komentari