Plodove vinove loze često nazivaju "hranom bogova", ako je tako, nema mesta sumnji da je i za nas "obične smrtnike" prava gozba kad god smo u prilici da se počastimo ovim slasnim bobicama. Grožđe se od davnina gaji i koristi u ishrani, istoričari kažu još 5000 pre nove ere. Pored ploda u svežem obliku, koristi se i list (za čaj i čuvene sarmice), od koštica iz ploda pravi se ulje, a ono po čemu je na daleko poznoto jeste da se od grožđa pravi čudesni napitak - govorimo o vinu, naravno. Kakve sve benefite po zdravlje ima grožđe i zašto ga treba jesti - saznajte u nastavku teksta.
NE PROPUSTITE: Voda sa suvim grožđem - jutarnji boost za ceo organizam
Sigurno ste već čuli da se za grožđe kaže da je eliksir mladosti, zdravlja i lepote. Zapravo, to je jedna velika istina. Grožđe sadrži mineralne soli i oligoelemente, natrijum, kalijum, magnezijum, jod, hlor... vitamine A, B, B1, B9 kao i vitamin C u velikim količinama. U prevodu sve ono što je organizmu potrebno za normalno funkcionisanje.
Ako samo posmatramo činjenicu da vinova loza najbolje uspeva na sunčanim padinama i na tlu koje obilije vitaminima, mineralima i solima - već možemo da zaključimo koliko jedno sočno puce grožđa u sebi sadrži svega najkorisnijeg iz zemlje i od sunca.
Grožđe je prava riznica antioskidanasa koji štite ćeliju od slobodnih radikala i eliminišu toksine - a kada sve funkcioniše kako treba na ćelijskom nivou - onda i čitav organizam radi ko sat. Konzumacija grožđa poboljšava prohodnost arterija i tako smanjuje rizik od bolesti srca, sprečava zgrušavanje krvi i snižava holesterol. Ova voćka obiluje voćnim vlaknima, te je obezbeđen pravilan rad creva i čitavog metabolizma. Neka istraživanja su pokazala i da sadrži velike količine melatonina, hormona neophodnog za dobar san. Ulje iz semena koštice ima dejstvtvo eliksira za usporavanje starenja. Zbog velike količine kalcijuma grožđe se posebno preporučuje starijima zbog očuvanja koštane mase, ali i deci zbog pravilnog razvoja. Takoreći, svima se preporučuje, odnosno skoro svima. Zbog velike količine šećera, dijabetičari bi trebalo da izbegavaju ovo voće.
Glavni i omiljeni proizvod od grožđa svakako jeste vino. Pored svog opojnog i osvežavajućeg ukusa, ovaj čarobni napitak se smatra lekom - ali samo ako se vodi računa o količini. Jedna do dve čaše na dan,kako navode stručnjaci, može da bude preventiva za najrazličitije bolesti. Sve preko toga se smatra štetnim.
NE PROPUSTITE: Namirnice koje usporavaju starenje i koži vraćaju sjaj
Uz vino ili bez njega, od srca preporučujemo kombinaciju: hleb, orasi i grožđe. Em je preukusno, em ste sa ove 3 namirnice obezbedili svom organizmu baš sve što mu je potrebno. I još nešto, septembar je - kad da jedete grožđe ako ne sad!?
NAJPOPULARNIJI Komentari