Ukoliko vam je potreban kolač za neku specijalnu priliku ili jednostavno volite kolače kakva god da je prilika, ali ne želite da palite rernu tokom ovih tropskih vrućina, kolač sa sladoledom je pravi desert za vas. Ne zahteva mnogo umeća u kuhinji, a pruža izvanredan ukus i osveženje. Ovaj desert će se naročito svideti ljubiteljima oreo keksa. U nastavku potražite recept za kolač sa sladoledom.
NE PROPUSTITE: Američke kokos palačinke i pire od manga - recept
Priprema ovog petoslojnog kolača je jednostavna, ali zahteva dosta vremena. Ako kolač pripremate za proslavu, sa procesom pripreme morate započeti nekoliko sati ranije.
Sastojci:
Duplo pakovanje oreo keksa
Četvrtina šolje otopljenog putera
3000 ml sladoleda - odnosno približno dva pakovanja sladoleda u kutiji
Glazura od čokolade
Šlag
Količina svih sastojaka je podložna promenama, jer zavisi od veličine suda u kom ćete praviti kolač, kao i od ličnih preferencija – sami birate debljinu slojeva.
Prvi sloj je kora. Koru pravite od izmrvljenog oreo keksa i putera. Potrebno je oko četvrtine šoljice putera. Izmešajte sastojke i utapkajte ih u dublju posudu. Nemojte potrošiti sav oreo keks, biće vam potreban za posipanje na samom kraju.
Preko kore razmažite sladoled koji je neko vreme bio na sobnoj temperaturi. Ukoliko sladoled izvadite direktno iz zamrzivača, nećete moći dobro da ga razmažete. Nakon sladoleda, posudu stavite u zamrzivač na dva sata.
Kolač Izvadite iz zamrzivača i prelijte glazurom od čokolade. Vratite u zamrzivač na još sat vremena.
Poslednji koraci su šlag i izmrvljeni keks. Dodajte sveže umućen šlag i pospite izmrvljenim keksom. Kolač bi trebalo da odstoji bar 2 sata u zamrzivaču.
Pre posluživanja, kolač izvadite i držite na sobnoj temperaturi petnaestak minuta. Na ovaj način ćete ga lakše iseći. Preporuka je da desert pojedete u roku od pet dana.
NE PROPUSTITE: Krem pite sa kokosom i bananama - recept
Zvezda ovog kolača je sladoled. Možete se igrati ukusima i praviti različite kombinacije. Umesto oreo keksa, na šlag možete dodati i mrvljene lešnike ili bademe. Umesto glazure, možete narendati čokoladu u debljem sloju. Mogućnosti je bezbroj. Ostaje pitanje da li se leti računaju kalorije ukoliko su tu da pomognu rashlađivanju.
Foto: izvor
NAJPOPULARNIJI Komentari