Iako pre deceniju-dve to možda nije bio slučaj, poslednjih godina se sve više priča o brojim prednostima brokolija po naše zdravlje i organizam, te je ovo povrće sve više zastupljeno i na našim jelovnicima. Definitivno ne bez razloga. U pitanju je jedna od najzdravijih namirnica, koja se ubraja u grupu zelenog povrća, koje je puno vlakana i antioksidanasa. I iako u načelu znamo da treba da ga jedemo redovno, čini nam se da ćemo toga postati još više svesni kada pogledamo listu fantastičnih svojstava koje brokoli zaista ima. Neka od njih su da održava idealna nivo šećera u krvi, kao i da je odličan u borbi protiv upalnih procesa.
Detalji vas čekaju u nastavku teksta.
NE PROPUSTITE: Naučno otkriće o kom se priča - Fantastičan uticaj posta na naš organizam
Vitamini, Minerali, bioaktivne supstance
Ono što se naročito ističe kao fantastično svojstvo brokolija jeste visok sadržaj hranljivih nutrijenata, koje se u tom obimu i raznolikosti nalaze u malo kojoj namirnici. Složeni ugljeni hidrati, masti, proteini, vlakna, vitamini A, K, C, B9 - folna kiselina, kalcijum kalijum fosfor, selen - sve se to nalazi u brokoliju.
Zbog toga što obiluje svom ovim sastojcima, a naročito folnom kiselinom, posebno se preporučuje u ishrani trudnica.
Može se jesti sirov ili baren - ali bari se vrlo kratko do 2 minuta, i stavlja se u već ključalu vodu. Tako zadržava sva hranljiva svojstva. Ne preporučuje se priprema u mikrotalasnoj. Najbolje je da ga jedete sa maslinovim uljem.
Antioksidansi
Antioksidansi su posebno važni, i imaju ulogu u našem organizmu da se bore protiv slobodnih radikala - što su različiti negativnu uticaju na zdravlje, od spoljašnjih i zagađenja do načina života i stresa. Na taj način se sprečava razvoj određenih bolesti, tj. upalnih procesa, i obnavljaju se ćelije, te je to još jedna važna uloga brokolija odnosno razlog da ga redovno konzumiramo.
Održavanje nivoa šećera u krvi
Ovo je posebno važno. Sastojci koji su sadržani u brokoliju regulišu nivo i šećera i holesterola u krvi, što su važni biohemijski parametri. Naučna istraživanja su dokazala da je to najpre zahvaljujući visokom sadržaju vlakana.
Uticaj na rad probavnog sistema
Takođe zahvaljujući voskom sadržaju vlakana. Zato se brokoli preporučuje onima koji imaju problem sa probavom, opstipacijom, jer će sigurno njegovo prisustvo u ishrani, pa i svakodnevno, doprineti da se ovi problemi regulišu na prirodni način, bez lekova.
Moždane funkcije
Pojedine bioaktivne supstance sadržane u brokoliju pomažu da se uspori propadanje sivih moždanih ćelija, što je deo i prirodnog procesa starenja, ali i razvoja pojedinih oboljenja kasnije u životu, kao što je Alchajmerova bolest.
Štaviše, govori se o tome da brokoli, odnosno povrće tamnozelene boje, ima snažan uticaj protiv starenja.
Imuni sistem
Ogroman značaj brokolija za imuni sistem je zahvaljujući svemu što smo već napomenuli, ali najviše zahvaljujući tome što obiluje vitaminom C, za kog znamo da je nezamenljiv kada je otpornost organizma u pitanju.
Napomenimo da samo 78 g brokolija sadrži čak 84 % od preporučenog dnevnog unosa vitamina C!
Zdravlje koštanog sistema
Kalcijum i kalijum koji su takođe i te kako zastpupljeni u brokoliju, kao i cink, su važno za zdravlje i čvrstinu kostiju. Treba da ga jedemo preventivno u ovom pogledu, a naročito ukoliko već imamo određene probleme ovog tipa.
NE PROPUSTITE: Namirnice koje nutricionisti nikako ne preporučuju
SVe u svemu, naš je savet da brokoli definitivno što više uključujete u ishranu!
Naslovna foto: izvor
NAJPOPULARNIJI Komentari