Med je sigurno jedna od namirnica koju se trudite da uve imate u kući. I to s razlogom!
Med ima antibakterijska svojstva, pa je zato idealan za periode kada vam opada imunitet i skloni ste prehladama. Odličan je antioksidans i antiseptik tako da se često koristi i u kućnim masama za negu lica. A ukusu da i ne pričamo!
Međutim, sigurno niste svesne d anajčešće umesto meda jedete teglu obrađenog šećera!
Postoje tri osnovne vrste meda: prirodni (čisti), falsifikovani i veštački.
U redovnoj prodaji najčešćći je ovaj treći, ali naravno postoje i prodavci čistog organskog meda, koji malo više košta, ali vredi svakog utrošenog dinara!
U današenjm postu vam otkrivamo trikove kako da otkrijete da li kupujete čist prirodni med.
Prirodni med se sastoji od sirovog meda, falsifikovani med sadrži prirodni med, ali i dodatne veštičke sastojke, a veštački med se sastoji od šećernog sirupa ili kukuruznog sirupa, aditiva i boja.
Kako bi bili najsigurniji pri izboru, trebalo bi da kupujemo med od pčelara. Mnogi pčelari prodaju med direktno na farmama pčela. Takođe, tada imate priliku da postavite pitanja o tome kako proizvode med. Čist med sadrži 0% vode. Voda će podstaći rast gljivica.
Veoma je važno i pročitate nalepnicu na medu. Proizvođači treba da navedu sve sastojke koje sadrži, te ako med nije čist - to treba i da piše na nalepnici, uključujući i procenat pravog meda koja se nalazi (ako ga ima).
10 trikova da prepoznate prirodni med:
1. Protrljajte malo meda između kažiprsta i palca dok se ne raspadne. Nešto meda će se apsorbovati u kožu, a prirodni med nije lepljiv. Ako je ono što utrljate lepljivo znači da ima šećera, ili veštačkih zaslađivača u njemu.
2. Stavite nekoliko kapi na papir ili papirni ubrus. Čist med neće probiti papir dugo vremena, jer ne sadrži vodu.
3. Stavite malo meda kod mrava. Pčele instinktivno grade košnicu na drveću i među stenama. One stavljaju med kako bi se zaštitile od štetočina, kao što su mravi. Mravi neće dirati prirodni med.
4. Pomešajte malo meda sa žumancetom. Ako je med čist, žumance će izgledati kao da je kuvano.
5. Napunite čašu vode i dodajte 1 kašiku meda. Čist med će se zgrudvati i spustiti na dno, a lažni med će se početi otapati.
6. Namažite med na krišku hleba. Prirodni med će očvrsnuti hleb za nekoliko minuta, dok će veštački med navlažiti hleb zbog sadržaja vode.
7. Probajte malo meda. Pravi med daće vam osećaj bockanja u ustima neposredno pre gutanja. Lažni med to ne može postići.
8. Pratite da li će se med kristalizovati tokom vremena. Imitacija meda će ostati glatka kao sirup, bez obzira na to koliko dugo je ostavljenana polici, dok će se pravi med kristalizovati.
9. Vrh šibice umočite u med i pokušajte da zapalite. Prirodni med neće vam smetati da zapalite šibicu. Lažni med ima vode pa to nećete moći da učinite.
10. Dve do tri kašike meda stavite u mikrotalasnu. Zagrejte na visokoj temperaturi. Prirodni med će se brzo karamelizirati i neće postati penast. Lažni med će se teško karamelizirati i biće prepun mehurića.
Možete vi to same!
NAJPOPULARNIJI Komentari