Mi posebno volimo da isprobavamo specijalitete, i slane i slatke, sa različitih meridijana, njihove jedinstvne ukuse, koji sa sobom čini nam se, donose i priču i osobenosti zemalja u kojima su poznati. Ovog puta izbor je pao na jug Evrope i na Španiju, i na njihov tradicionalni slatkiš - hrskavo slatko testo koje se umače u čokoladu (znamo, zvuči nedoljivo ), i koje ste vrlo verovatno i probali ukoliko ste putovali po o oj zemlji. A , ukoliko niste, onda to sigurno želite, pa eto prilike da isprobate recept.
U nastavku vas čekaju uputstva kako da napravite domaće currose - španski slatkiš koji je nadaleko čuven u celom svetu!
NE PROPUSTITE: Ćeten alva sa orasima - recept
Sastojci:
120 g brašna
4 supene kašike maslaca
250 ml vode
2 kafene kašike šećera
Prstohvat soli
Jedno jaje
2 kafene kašike ekstrakta od vanile
Ulje za prženje
Kristal šećer i cimet za posipanje
Čokoladni umak:
150 g čokolade za kuvanje i 100ml pavlake za kuvanje
Priprema:
U jednu šerpu stavite vodu, ubacite maslac, kao i šećer, dok to sve zajedno na umerenoj temeparturi ne uskuva. Skmanjite temperaturu na najmanje, pa postepeno dodajte brašno, uz stalno mešanje, kako se ne bi stvorile grudvice. Na kraju dodajte i jedno celo jaje, kao i ekstrakt od vanile. Dobili ste smesu za currose.
Zatim vam treba modla, idealno sa velikim zvezdastim nastavkom i špric kao za šlag, kroz koji ćete praviti slatke štapiće. Slažite in na tacnu preko koje ste stavili papir za pečenje, te potom otavite da odstoji u frižideru oko sat i po vremena. Može i kraće u zamrzivaču kako bi se testo stvrdlo.
Pripremite ulje za prženje, i currose pržite 3 do 4 miniuta. Potom ih ostavite da se ocede od viška ulja. Na kraju ih uvaljajte u kristal šećer koji ste pomešali sa cimetom.
Čokoladni umak pravite tako što čokoladu topite na pari, pa na kraju dodajete pavlaku za kuvanje.
Ostalo je samo da umočite u toplu čokoladu, i da uživate u slatkom životu!
NE PROPUSTITE: Domaći slani krekeri nikad jednostavniji
Možete vi to same!
NAJPOPULARNIJI Komentari