Sigurno se i vama desilo da izaberete voće ili povrće koje na oko izgleda savršeno, a kada ga probate - najradije biste se zaustavili odmah posle prvog zalogaja. Moramo priznati da se nama ovakva situacija često dešava. Kako profesionalni kuvari ističu, radi se o sitnim trikovima i nijansama, koje zapravo utiču da li ćete izabrati najbolju, odnosno najzdraviju i najukusniju verziju voća i povrća, bilo da ih nabavljate na pijaci ili u supermarketima. Naravno, dobra strana ove priče jeste što su neke od pomenutih trikova podelili sa nama, a mi ih delimo sa vama u produžetku teksta.
U nastavku vam otkrivamo kako da da najbolje izaberete voće i povrće po savetu profesionalnih kuvara.
NE PROPUSTITE: Konačno - odgovori na pitanja koja smo oduvek hteli da znamo!
Paradajz
Pri kupovini paradajza, mnogi misle da ako se on još uvek nalazi na stabljici - da to znači da je svež, međutim stabljika je pokazatelj ne da je ovo povrće sveže, već da je još uvek nedovoljno zrelo. Paradajz koji je zreo, a samim tim i ukusan, treba otpadne sa stabljike, a ne da bude uberen, pa je uvek bolje da birate pojedinačan paradajz nego kada ih je više na jednoj grančici.
Paprika babura
Malo je onih koji znaju da postoje 2 tipa babura - tzv. muški i ženski, i da se oni međusobno razlikuju po ukusu. Okrenite zadnji deo paprike - ako ima 3 izbočine onda je u pitanju ženski tip, a ako ima 4 onda muški.
Muška babura je izduženija, a ženska kraća i zdepastija. Ono što ih razlikuje jeste da je ženska paprika dosta slađeg ukusa.
Lubenica
Verujemo da i vi kada dođe sezona lubenica svaki dan idete u potragu za onom koja je najslađa i najsočnija. Ono što je posebno problematično jeste što se lubenica često prska hemikalijama kako bi brže sazrela, što je em štetno po nas kada je konzumiramo, em je lošeg ukusa.
Kako da izaberete što bolju lubenicu? Birajte onu koja je srednje veličine, šare moraju da budu ujednačene širine kada su svetle i tamne pruge u pitanju, i kora lubenice bi trebalo da ima sjajnu površinu. Takođe, kada kucnete prstima po lubenici, ona bi trebalo da proizvodi rezonantan zvuk.
Jabuka
Kada kupujete jabuke imajte na umu to da one ne treba da budu savršeno uglančane i bez jedne tačkice na sebi. Nemojte da birate preterano zelene jabuke, i gledajte da oko petiljke kora jabuke uvek bude malo braonkasta - to znači da je taman dozrela i da možete da uživate u njenim ukusima.
Šljive
Kada birate šljive, birajte one koje imaju ujednačenu boju, i što je još važnije tanku kožicu - to znači da su skoro ubrane, odnosno da su otpale, jer onim šljivama koje dugo stoji se korica zadeblja.
Krastavac
Kad kupujete krastavce nikad nemojte da birate one koji su preterano uglačani i imaju visok sjaj. Posebno su ukusni i sočni oni koji imaju hrapaviju koru, samo obratite pažnju da nisu krenuli da omekšavaju, jer to znači da su suvi, odnosno da su krenuli da venu.
Banane
Kada kupujete banane, najbolje bi bilo da imaju ujednačenu žutu boju. Ako su zelenkaste, to znači da još uvek nosu zrele. Ukoliko po sebi imaju sitne tačkice, to je znak da su taman zrele da ih jedete. Ali, ukoliko imaju velike tamne tačke, onda nisu dobar izbor, jer to znači da je već započet proces truljenja.
Limun
Limun koji birate treba da ima glatku koru, da bude ujednačen, i ono što je važno da procenite - da kora bude što tanja, što je znak da je limun i zreo i sočan. Takav limun je idealan samo čeka da od njega napravite limunadu.
NE PROPUSTITE: 6 svakodnevnih stvari koje radimo pogrešno, a da toga nismo svesni
Uz ove savete i trikove - možete vi to same!
Foto: izvor
Naslovna foto: www.infoweekend.ca
NAJPOPULARNIJI Komentari