Vršena su brojna ispitivanja na temu ispravnosti pojedinih namirnica, koje mnogi od nas koriste, misleći da su one najbolji izbor za zdravlje, ali neki od zaključaka su iznenađujući. Naime, ispostavilo se da je dosta toga što se deklariše kao “zdrava” hrana, zapravo opasno po naše zdravlje, a da toga nismo ni bili svesni.
Saznajte koje su namirnice koje svi jedemo, a nismo ni svesni da su opasne po zdravlje!
NE PROPUSTITE: Potpuno prirodni trikovi ulepšavanja koji će vas oduševiti!
Sirove školjke
Zbog globalnog zagrevanja i zagrevanja svetskih okeana, sirove školjke mogu biti opasne jer su stecište raznih novih vrsta bakterija. Ono što biste na primer mogli da jedete jesu kuvane ostrige sa ljutim sosom koje su podjednako dobrog ukusa.
Sveže meso ili blago pečeno
Pitate se zašto je ono opasno? Iz prostog razloga što temperature ispod 71C ne mogu da ubiju bakterije E coli i salamonele. Ono što biste mogli da poručite umesto krvavog bifteka jeste srednje ili dobro pečen biftek.
Zrna i semenke
Iako su korisna za na primer probavni sistem, zrna i semenke mogu sadržati puno bakterija E coli i salamonele, a naročito su štetne ako su hemijski tretirane. S obzirom da je to teško proveriti, predlažemo da sami sušite npr. semeke bundeve i tako ćete znati da su zdrava opcija.
Sveže mleko
Uslovi u kojima se sveže mleko prikuplja ne mogu se nazvati baš najsterilnijim uslovima, koliko god se farmeri trudili da održavaju svoje krave. Tako , postoji velika opasnost od bakterija i virusa u mleku, koji mogu da se uklone iz istog samo kuvanjem. Ono što možete da konzumirate umesto svežeg jeste kuvano i pasterizovano mleko.
Kuvana rečna riba i riblja čorba
Naučnici u Španiji su istraživanjem došli do zaključka da se sporim kuvanjem sveže rečne ribe ubije samo do 18% svih štetnih toksina, a da se ostatak zavuče pod škrge koje je krčkanjem nemoguće ubiti. Ono što možete da jedete umesto ovoga jeste rečna riba na pari bez bojazni da se možete otrovati.
Mesne prerađevine
Američke studije pokazuju da i najbolje mesne prerađevine, A kvaliteta, u sebi sadrže velike količine nitrata koji mogu uzrokovati pojavu kancera. Primera radi jedna kobasica može sadržati i do 400% više soli i 50% više masti nego ista količina govedine. Ono što biste mogli da uzmete umesto kobasice, a neće vam ništa manje prijati, jeste pršuta, koja nije ništa manje ukusna.
Dakle, budite pažljivi prilikom odabira namirnica koje koristite u ishrani!
Foto izvor: brightside.com
Naslovna foto: naturalessere.com
NAJPOPULARNIJI Komentari