Foto: mirror.co.uk
Vreme virusa i raznih respiratornih infekcija je u toku i biće u narednom periodu. Na jačanju imuniteta treba raditi tokom cele godine a naročito u zimskim mesecima.Deca su posebno osetljiva na infekcije zbog boravka u velikim kolektivima gde je razmena virusa svakodnevna.
Opšte je poznato da u stvaranju dobrog imuniteta pomaže sveže voće i povrće, žitarice, nerafinisana hrana, čajevi… Ovo su neki preparati koje možete sami napraviti i konzumirati ih svakodnevno ,i Vi i Vaša deca.
NE PROPUSTITE: 5 stvari koje morate imati u torbi tokom zime
1. Sok od pomorandže i aronije
1-2 cedjene pomorandze,
1 rakijska cašica aronije i kasičica meda.
Pomorandža je odličan izvor vitamina C i vitamina P, koji ima anti inflamatorni efekat, odličan je antioksidans i zadužen je za održavanje krvnog sistema.
Pomorandža je bogata i eteričnim uljima,koja imaju antibakterijsko svojstvo. Sok od aronije je odličan izvor gvozđa, fosfora i joda, zatim vitamini C,A,E,B grupe i ređeg vitamina P.
Foto: dailymail.co.uk
2. Med i đumbir
Ukoliko ste ljubitelji čajeva, onda napravite svoj dodatak tako što ćete narendati 1 koren đumbira u teglicu meda i dodavati po jednu kafenu kasičicu (drvenu) u prohlađeni čaj ili možete samo preliti vrelom neproključalom vodom bez drugog čaja i dobićete napitak od meda i đumbira.
Med se smatra visokokvalitetnom hranom, sadrž ugljene hidrate, proteine i slobodne amino kiseline, minerale, vitamine B grupe, vitamin C i beta karoten, vitamine K i E, etarska ulja… Đumbir je odličan antioksidans, ima jako antibiotsko, antigljivično , sedativno i protiv upalno dejstvo, tako da je ova kombinacija odlična za zimske dane jer sprečava prehladu, razne infekcije i deluje umirujuće i opustajuće na nervni sistem pa se može piti i uveče pre spavanja.
Foto: medicmagic.net
3. Med i voće
Pošto je med obavezan zimski dodatak u ishrani iskoristite ga da napravite još jedan odličan preparat,koji može da posluži i kao slatkiš. Dodajte jezgrasto voće (celo ili seckano, a može i mleveno ) u teglicu meda, na primer, šaku lešnika, oraha, badema, indijskog oraha,brazilski orah) i uzimajte dva puta dnevno po jednu kašiku. Jezgrasto voće sadrži pretežno nezasićene masne kiseline, a masti jezgrastog voća su prirodno emulgovane, lakše se vare i bolje iskorišćavaju.
Ova grupa voća sadrži značajan izvor vitamina B grupe,i vitamina E, a od minerala fosfor, kalijum, kalcijum, gvozđe,bakar.
NE PROPUSTITE: Top saveti: prevencijom protiv upale grla
Uz svakodnevnu upotebu ovh preparata ostaćete zdravi i puni energije tokom predstojećih zimskih meseci.
Možete vi to same!
Autor teksta: Anita Alterov - nutricionista
Kontakt: anita.alterov@gmail.com
Posetite i Aninu Facebook stranicu: Savetovalište za zdravu ishranu Alterov
NAJPOPULARNIJI Komentari