Foto: graphicsfuel.com
Svaki čovek ima svog idealnog para, međutim, ista stvar je i s namirnicama.
Svaka od njih je korisna i dobra, a u kombinaciji sa potpuno različtom namirnicom daje svoj maksimum.
Proverite u nastavku koje se namirnica najbolje slaže sa kojom. Potrudite da se da ih konzumirate zajedno kada god ste u mogućnosti.
NE PROPUSTITE: 15 načina da sagorite preko 300 kalorija za sat vremena
Jabuka i crna čokolada
Enzimi iz jabuke i antioksidanti iz crne čokolade zajedno se uspešno bore sa padom imuniteta, poboljšava se rad srca i krvnih sudova i smanjuje se rizik od raka.
Sigurno ste već smislili kako ćete ih jesti u isto vreme.
Svinjetina i prokelj
Svinjetina sadrži masnoće, međutim, sadrži i selenijum koji smanjuje rast ćelija kancera.
Prokelj sadrži supstancu koja pojačava dejstvo selenijuma 13 puta. Ne mogu jedno bez drugog!
Ovsena kaša i ceđena narandža
Ovsene pahuljice i pomorandža sadrže fenole koji poboljšavaju varenje i pomažu oraganizmu da lakše izbace toksine.
Kada ih konzumirate zajedno učinak je duplo bolji!
Paradajz i džigerica
Gvožđe je izuzetno važno za pravilno funkcionisanje organizma i možete ga pronaći u džigerici, koja je izuzetno zdrava.
Međutim, gvožđe ne može da se asorbuje bez vitamina C. Paradajz je tu upravo zbog toga, kao povrće prepuno ovog vitamina.
Limun i pešun
Ponovo kombinacija izvora gvožđa i vitamina C.
Peršun i limun koristite kada god ste u prilici u salatama.
Povrće i jogurt
Prirodan jogurt bez konzervansa, veštačkih boja i šećera prepun je kalcijuma.
Vlakna u povrću povećaće apsorbciju kalcijuma, međutim, ova kombinacija je prepuna vitamina i minerala.
Jogurt uz celer ili šargarepu idealan je izbor.
Spanać i avokado
Spanać je bogat vitaminom A i luteinom.
Da bi ovi sastojci povoljno delovali na organizam neohodne su im zdrave masti, a prirodan izvor možemo pronaći u avokadu.
Salata od spanaća i avokada provereno rešava probleme sa varenjem.
Limun i zeleni čaj
Blagodeti zelenog čaja svi znaju. Podiže imunitet, pun je antioksidanasa i to je samo početak liste.
Limun ne samo da mu daje bolji ukus jer je zeleni čaj gorak, nego i pojačava efikasnost čaja nekoliko puta.
Paradajz i maslonovo ulje
Paradajz je prepun likopena koji poboljšava krvni pritisak i odlična je preventiva od arteroskleroze i malignih bolesti.
Da bi se likopen apsobovao što bolje potrebne su određene masnoće, koje se nalaze u maslinovom ulju.
Osim što je zdrava, ova kombinacija je preukusna!
Meso i ruzmarin
Meso je fantastičan izvor proteina, međutim, najzdravije je kada se kuva ili dinsta.
Ukoliko ipak više volite prženo ili meso pečeno u rerni neophodan vam je ruzmarin.
Pospite ga preko mesa i ne morate da brinete da li će tokom pečenja doći do stvaranja štetnih materija na mesu jer ruzmarin sadrži neophodne antioksidanse.
NE PROPUSTITE: Saznajte koliko šolja zelenog čaja dnevno smete da popijete
Ne propustite da ove namirnice uvek jedete u paru.
Možete vi to same!
Foto i izvor: brightside.me
NAJPOPULARNIJI Komentari