Đumbir je osnovni proizvod u kuhinjama širom sveta ne samo zbog svog jedinstvenog ukusa koji dopunjuje slatka i slana jela, već i zbog impresivnog niza zdravstvenih blagodati. Biljka đumbira potiče iz jugoistočne Azije, a terapijska i lekovita upotreba datira hiljadama godina unazad. Đumbir je prirodni koren za koji se govori da ima antioksidativna svojstva I koristi se protiv upala.
U nastavku saznajte sve o benefitima napitka sa đumbirom!
NE PROPUSTITE: Dijeta bez šećera - sve što treba da znate
Blagodeti đumbira
Đumbir je ispunjen korisnim jedinjenjima koja mogu pomoći u borbi protiv upale, borbi protiv mučnine, a potecijalno čak i umanjiti bol na osetiljivim, bolnim mestima.
- Voda sa đumbirom podstiče povećan unos vode jer je pravilna hidratacija ključna za celokupno funkcionisanje vašeg tela, od varenja do sprečavanja glavobolje.
- Kao i sam đumbir i đumbirova voda može pomoći u suzbijanju upala. Gingerol, glavno bioaktivno jedinjenje đumbira, ima antiinflamatorna i antioksidativna svojstva koja smanjuju oksidativni stres u telu.
- Iako je potrebno više kliničkih studija, đumbir se obično koristi za ublažavanje mučnine u stomaku i kod probavnih smetnji. Za takve stvari postoje jednostavna rešenja, a to su bombone od đumbira.
- Pozivajući se na rezultate male studije o đumbiru iz 2015-te godine, voda od đumbira može pomoći u kontroli nivoa šećera u krvi i može smanjiti smanjiti HbA1c [oblik hemoglobina koji se koristi za merenje dugoročnih nivoa šećera u krvi, za one koji imaju dijabetes tipa 2.
Da li postoje negativne strane napitka od đumbira?
Prijavljeni neželjeni efekti đumbira su veoma retki , zato slobodno uživajte u njima u umerenim količinama. Konzumacija više od četiri grama dnevno može prouzrokovati gorušicu, gasove, uznemireni stomak ili peckanje u ustima. Ni sa čim ne treba preterivati pa tako nemojte ni sa đumbirom. Svakako treba da se posavetujete sa svojim doktorom ako pijete bilo kakve lekove, ako ste trudni ili ako dojite.
Kako napraviti napitak sa đumbirom?
Baš kao čaj, sve što vam je potrebno jeste đumbir i voda, naravno možete dodati pola kašičice meda da biste ublažili jak ukus đumbira.
1 kašičica svežeg đumbira, izrendanog
4 šolje vode
1/2 kašičice. med (opciono)
Kriške limuna (opciono)
Priprema:
1. Skuvajte četiri šolje vode u velikom loncu.
2. Kada voda proključa, dodajte izrendan đumbir, zatim uklonite sa vatre, poklopite i pustite da se đumbir napari 5 do 10 minuta.
3. Stavite sito ili gazu preko čaše i kroz nju nalijte vodu da biste uklonili komade đumbira. Ako želite dodajte med ili limun.
4. Napitak se može piti topao kao čaj, a možete ga ohladiti u frižideru i piti ga hladnog.
NE PROPUSTITE: Da li treba da pijemo vodu dok jedemo?
Možete konzumirati nekoliko manjih šoljica tokom dana. Ovaj napitak je blagotvoran za jačanje imuniteta i može da spreči prehladu! I sami ćete se uveriti u njegovu moć, već posle prve šoljice.
NAJPOPULARNIJI Komentari