Da li imate svoj omiljeni kolač koji pravite svake godine za vreme praznika? Svaka zemlja ima svoju tradicionalnu, posebnu hranu koja se priprema za praznike, bilo da su u pitanju torte ili priprema mesa. Na primer u Americi se uvek jede ćuretina za Dan zahvalnosti, ali šta je sa novogodišnjim i Božićnim praznicima? Sigurni smo da sada, dok tražite inspiraciju za svoju prazničnu trpezu, možete da se zabavite i upoznate sa tradiconalnim svečanim slatkišima koje prave ljudi širom sveta. Predstavljamo vam svečane obroke u kojima uživa čitava planeta!
Saznajte recepte u nastavku!
NE PROPUSTITE: RECEPT ZA NEODOLJIVI ČOKOLADNI ČIZKEJK
U Francuskoj se tradicionalno pravi panj rolat za novogodišnje i Božićne praznike, pod nazivom Bûche de noël. Mi smo ga pravile prošle godine i ukus je fantastičan!
Decembar je mesec tokom kojeg svaka engleska porodica uživa u pudingu. Poslastica se kuva nekoliko dana pre Božića i čuva na hladnom mestu. Puding je sastavljen od masti od slanine, ali sa dodatkom orašastih plodova i suvog voća.
Na Islandu se takođe uživa u slatkišima i to u sočnoj piti. Reč je o piti sa mnogo slojeva tankih kora koje su bademastog ukusa, a između njih nalazi se džem od šljiva. Kako bi pita dobila poseban šmek dodaje se karanfilić i cimet, što je čini savršeno za služenje uz popodnevnu kafu.
Škoti uživaju u slatkišima i to je jedan od najvećih poroka njihove nacije, ako se može tako reći. Na Božić peku kolače, prave pudinge i poslastice sa dodatkom kajmaka. Sa kajmakom se mešaju pržene ovsene pahuljice sa kremom, viskijem i medom. Kako bi bio jednostavniji za služenje mešavinu sipaju u čaše.
Zanimljivo je da ljudi u restoranima obično sami mešaju ovaj slatkiš, kako bi dobili adekvatnu proporciju ukusa kojuj godinama obožavaju.
Ginisova torta deluje neverovatno i potpuno čokoladno. Kuva se i meša sa pivom, ali uopšte nema gorak ukus. Ircima je iznova cilj da naprave što veću tortu.
U Australiji Božić dolazi usred leta. Zbog toga poslastica koju prave nema veze sa zimom. Keksi zvani "kameni put" su slatki i prave se od mlečne čokolade i marshmallov-a u boji. Ponekad se prave kao kolači sa sladoledom.
Teško je zamisliti Božić u Portugalu bez njihove tradicionalne torte bolo rei. Ovo je simbol sezone u Portugalu i služi se tokom celog decembra do 6. januara.
U Mađarskoj se priprema tracionalna Doboš torta, koja se sastoji od šest slojeva tankih kora prelivenih čokoladnim kremom i karamelom. Recept za ukusan dezert potiče iz 1985. i do danas je ostao nepromenjen.
Litvanija je zemlja sitnih kolača sudeći po Božićnoj trpezi. Jedu se sitni kolači napravljeni od testa i maka.
Šta kažete, koji slatkiš vam se dopada?
Foto: izvor
Naslovna foto: izvor
NAJPOPULARNIJI Komentari