Mnoge stvari mogu izazvati migrenu uključujući i namirnice koje jedemo i pića koja pijemo. Prema Fondaciji za istraživanje migrene, hrana koja izaziva teške glavobolje može je podstaknuti kada je u skladu sa drugim pokretačima. Istina je da nemamo kontrolu nad svakim pokretačem i zato stručnjaci preporučuju oprez u svakoj sferi. Kada patite od migrene, trebalo bi izbegavati u periodu kada je jaka, sledećih osam namirnica. Istraživači potvrđuju da migrena može da oslabi, ukoliko promenimo ishranu i redovno boravimo na svežem vazduhu.
Saznajte detalje u nastavku.
NE PROPUSTITE: PROBIOTICI SU VAŽNI ZA IMUNITET - SAZNAJTE U KOJOJ HRANI IH MOŽETE NAĆI
Kofein
Velika količina kofeina ili nagli prestanak sa unosom kofeina u organizam može stvoriti jaku glavobolju. Hrana i piće sa velikom količinom kofeina su kafa, crni i zeleni čaj. Savetuje se, ukoliko ne možete bez kafe, ograničete njen unos. Takođe, ne bi trebalo da pijete više od dve šoljice i ne bi trebalo da je pijete u večernjim časovima.
Veštački zaslađivači
Mnoga prerađena hrana sadrži veštačke zaslađivače koji su popularna alternativa šećeru, posebno u gaziranim napicima. Veštački zaslađivači konzumirani u većoj meri mogu izazvati napad migrene. Umesto gaziranih i kupovnih sokova, izaberite prirodne, ceđenje sokove. Pored toga, možete da pijete vodu i biljne čajeve.
Alkohol
Sve vrste alkohola, a posebno crno vino pokazali su se kao izazivači jake migrene. Alkohol izaziva dehidrataciju koja zatim pospešuje probleme sa zdravljem i bol u glavi. Stručnjaci savetuju da smanjite unos alkohola, posebno u danima kada osećate glavobolje, jer će se stanje još više pogoršati.
Čokolada
Prema Američkoj fondaciji za istraživanje migrene, čokolada je jedan on najčešćih izazivača migrene. Pogotovo kada je jedete naglo i nezasito. Sadrži u sebi metil- fenilitelamin koji takođe pospešuje glavobolju.
Sušeno meso
Sušeno meso uključujući kobasice i viršle može pospešiti razvoj migrene zbog količine soli koja se nalazi u njemu. Pored toga ove namirnice mogu osloboditi azotni oksid u krvi koji širi krvne sudove u mozgu i povećava pritisak.
Sušeni sirevi
Sušeni sirevi sadrže supstancu koja se naziva tiraminom. Nastaje kada starenje hrane izazove razgradnju proteina. Koliko god sir bio ukusan jedite ga u maloj količini ako patite od glavobolje. Pre svega se misli na plavi, “buđavi sir” koji je delikates širom sveta.
Kisela fermentisana hrana
Kao i sirevi, ukiseljeno povrće može stvoriti veliku količinu tiramina koji je glavni okidač za nastanak migrene. Ove namirnice uključuju kiseli kupus, kisele krastavce, drugu vrstu zimnice i kombuhu.
Zamrznuta hrana
Konzumiranje slatkih zamrznutih pića ali i velike količine sladoleda prema istraživanjima stručnjaka dovodi do glavobolje.
Osetićete glavobolji nakon brzog obroka, zato se preporučuje da jedemo polako i u miru. Pored toga okidač za glavobolju može biti i naporan trening ali i visoke temperature.
Verujemo da će vam ovi saveti pomoći i da glavobolje biti ređe i lakše podnošljive.
NAJPOPULARNIJI Komentari