Ukoliko niste do sada zasadili svoj mali vrt začinskog bilja mislimo da je sada pravo vreme za to. Potrebno Vam je malo vremena, još manje novca i dobre volje i naravno osvetljena i topla prostorija, deo kuhinje, zatvoren balkon ili mesto u prozoru. Pored toga trebaće vam zemlja, saksije i seme po izboru.
Rezultat - divan mali vrt začinskog bilja koje osim što daje onu poebnu aromu vašim jelima, čini organizam zdravijim i pomaže u skidanju kilograma.
Da ne biste trošile novac na suvo začinsko bilje iz prodavnica, koje nema ni polovinu blagodeti kao sveže, napravite svoj vrt u kom će vam sveže grančice uvek biti na raspolaganj.
Pogledajte tekst naše saradnice Anite Alterov - nutricioniste - i saznajte ZAŠTO i KOJE začinsko bilje treba da uvek imate u svom domu i to sveže!
Zašto treba da posadite svoj vrt začinskog bilja?
Sigurni sam da svi koristite začinsko bilje u ishrani i zašto biste kupovali suve začine kad možete da imate sveže na dohvat ruke. Sveži začini su daleko aromatičniji od suvih, a pored toga imaćete divan pogled na svoju mini baštu i mnogo lepih mirisa.
Začini obogaćuju i pojačavaju aromu jela, daju pikantniji ukus i ulepšavaju njiihov izgled . Zatim, poboljšavaju varenje tako što utiču na lučenje sokova za varenje hrane, stimulišu apetit, dopunjuju hranljive supstance u organizmu (minerale i vitamine).
Mogu da se dodaju u sveže salate, kuvana jela (ali tek na kraju kuvanja kako bi se zadržala sva aromatična i lekovita svojstva), razne umake i soseve ali i kolače, kao i za pripremu čajeva…
Neki od začina koji su laki za uzgajanje i imaju veliku pripremu u kulinarstvu su:
Bosiljak - Lekovita svojstva ispoljava kod kašlja, prehlada, glavobolja i depresije, kod menstrualnih bolova i upale mokraćne bešike. Kao začin daje ukus jelima, poboljšava varenje teške hrane i čuva je od kvarenja. Dodaje se jelima od krompira, kukuruza, karfiola i plavog patlidzana, zatim u razne sosove i prelive za testenine.
Majčina dušica - Prirodni antiseptik koji sprečava rast i razvoj mikroorganizama. Dobra je kod depresije, kašlja i bronhitisa, migrene, nesanice, reume, a u kulinarstvu je možete koristiti za sosove ,supe, marinade, povrće, testenine, piletinu i salate.
Vlašac - Sadrži alicin koji pomaže u snižavanju holesterola i povišenog krvnog pritiska. Ima jaka antioksidativna svojstva koja pomažu u prevenciji razvoja kancera. U kulinarstvu se može upotrebiti u nekim pikantnim jelima, krompir salati i drugim salatama i prelivima.
Ruzmarin - Odličan je za poboljšanje pamćenja, protiv depresije i glavobolje, kod gihta i reumatizma. Izuzetno aromatičan začin, jedan od osnovnih začina mediteranske kuhinje. Ruzmarinom se začinjava meso, riba i krompir.
Ovo su samo neke vrste koje možete gajiti u kući, pored njih tu su i peršun, timijan, origano, mirođija, korijander, žalfija i mnogi drugi.
Možete vi to same!
Autor teksta: Anita Alterov - nutricionista
Kontakt: anita.alterov@gmail.com
Posetite i Aninu Facebook stranicu: Savetovalište za zdravu ishranu Alterov
NAJPOPULARNIJI Komentari