Ako imalo volite da kuvate sigurno znate koliko su začini bitni ! Ali, osim što jelima daju onaj pravi ,,šmek'' i specifičan miris, imaju i blagotvoran uticaj na stanje celog organizma. Povoljno deluju na imunitet i podstiču cirkulaciju tela, a neki od njih pomažu prilikom gubljenja kilograma.
Ovih 5 začina će biti vaši saveznici u borbi sa kilogramima, a pritom ne iziskuju veliku sumu novca !
1. Cimet - Jedna kafena kašičica cimeta dnevno snižava nivo šećera u krvi i podstiče lakše varenje ugljenih hidrata. Takođe snižava LDL (loš holesterol) od sedam do 27 odsto i holesterol u celosti između 12 i 26 posto. Njegova dodatna prednost je smanjivanje mogućnosti pojave metaboličkog poremećaja uočenog u slučaju pred-dijabetesa. Ali ni s ovim, mnogima omiljenim začinom toplog mirisa, ne treba preterivati, jer sadrži kumarin koji u prevelikim količinama može izazvati oštećenje jetre.
2. Kajene paprika - Ova vrsta papričice u sebi sadrži komponentu capasaicin koja joj daje pikantnu aromu te je čini prvim prirodnim sastojkom koji može podstaći nervni sistem da podigne telesnu temperaturu. Ukoliko niste ljubitelj začinjenog ukusa, ovaj korisni sastojak možete konzumirati i u obliku tableta.
3. Crni biber - Uz so, biber je najčešći začin u jelima i najmanje ambicioznih kuvara. Ove samlevene crne kuglice poboljšavaju varenje i podstiču apsorpciju hranljivih materija. Njihov glavni sastojak piperin zaslužan za papreni ukus ovog začina, ubrzava metabolizam. Ako želite tu korisnu osobinu bibera iskoristiti u najvećoj mjeri, najbolje je upotrebiti sveže mleveni.
4. Semenke gorušice - Kao i svi ostali začini na ovoj listi, semenke od kojih se proizvodi senf ubrzavaju sagorevanje hrane. Samo nekoliko sati nakon konzumiranja obroka metabolizam se ubrzava za 20 do 25% što znači da u obroku od 750 kalorija sagoreva njih 45.
5. Đumbir - Osim naglašenih diuretičnih osobina, ovaj neugledni gomoljasti koren je prozvan tonikom za ceo sistem za varenje. Pojačava varenje i preradu hrane u želucu te deluje kao jak antiseptik koji uravnotežuje crevnu floru.
Dakle, koristite ove začine gde god i kad god ! Vašim jelima sigurno neće smetati, a svom organizmu i liniji ćete učiniti veliku uslugu !
* Evo našeg predloga kako đumbir možete uvesti u svoju svakodnevnu ishranu - domaći voćni jogurt od breskve i đumbira - klik na OVAJ link !
NAJPOPULARNIJI Komentari